Motståndarkollen: Häcken

Senast sänktes vi av en fyramålsskytt och skytteligaledare i Amalie Vangsgaard.
Härnäst tar vi emot en som gjorde tre mål i förra omgången av OBOS Damallsvenskan.
Vi har förstås pratat med henne – Pauline Hammarlund – i vår motståndarkoll.

Det går sannerligen bra för BK Häcken från Hisingen just nu. Herrlaget är med i den absoluta guldstriden och damlaget jagar topp tre och en kvalplats till Champions League – minst.
Så vi börjar väl där. Vad tycker Pauline Hammarlund om klubben hon numera representerar efter att Kopparbergs/Göteborg blev BK Häcken.
– Den största förändringen är de förutsättningar vi har fått sen vi blev Häcken. Vi har en fantastisk träningsanläggning där vi har möjlighet att spendera hela dagarna som heltidsproffs. Vi möts för frukost, tränar förmiddagar, äter lunch ihop och har möten på eftermiddagen. Vi har samma förutsättningar som herrlaget i Allsvenskan, vilket jag tror vi är ensamma om i Sverige. Det bästa med Häcken är den gemenskap som finns i hela föreningen, från personal till fans och A-lagen. 

Historiken som damlag i högsta serien är alltså kort. Det började runt årsskiftet 2020/2021 när Göteborg meddelade att man lägger ner elitverksamheten bara för att några dagar senare meddela att man kör vidare i BK Häckens regi. Så den enda hela damallsvenska säsongen man gjort på Hisingen slutade med en silverplacering bakom Rosengård. Nämnas ska så klart också att det blev en titel i Svenska Cupen 2021 efter finalseger mot Eskilstuna United.

Men ni minns kanske också att Göteborg satte punkt på bästa sätt med ett SM-guld 2020. Dessförinnan fanns en rad silver på meritlistan plus ytterligare tre cuptriumfer, 2011, 2012 och 2019. Så det är ett lag med vana att nå framgångar även om själva klubbnamnet är färskt.

Tittar vi på truppen finns det mycket slagkraft, trots att man tappade Johanna Rytting Kaneryd i somras. Kvar finns ändå sommarens EM-resenärer Jennifer Falk och Elin Rubensson plus många andra starka kort – och så den vassa avslutaren Pauline Hammarlund som kämpar sig tillbaka från en korsbandsskada. Tre fullträffar senast mot Umeå tyder på att hon har kommit långt …
– Självklart är det viktigt att göra poäng som anfallare, så det var skönt att det lossnade rejält senast. Det blev en match med väldigt mycket inlägg och det är där jag har mina styrkor som boxspelare. Mina två nickmål är jag nöjd med, det var fina inlägg och bra timing vilket vi har tränat en del på, summerar hon storsegern i fredags.
Hur pass tillbaka är du? Känns det som 100 procent eller fattas det mycket/lite?
– Jag känner mig i bra form. Det var en tuff och lång rehab och det betyder så klart att det tar tid att komma in i fotbollen igen. Men nu har jag kunnat träna på bra under en längre period och känner att formen blir bättre för varje match jag spelar. 

Trots att Pauline bara har medverkat i nio av de 19 avverkade omgångarna har hon hunnit med sex mål, ett ifrån Häckens interna skytteligaledare Mille Gejl Jensen och på väg uppåt snabbt i hela OBOS Damallsvenskans skytteliga.
Du har gjort tvåsiffrigt antal mål i väldigt många säsonger. Kände du någon oro för att det sinnet skulle försvinna när du gick skadad?
– Jag tror att jag har så pass mycket rutin att en hel del sitter i ryggmärgen och att det mer handlar om att hitta tillbaka till en bra känsla och så klart få den speltid man behöver för att komma tillbaka in i det. 

Matchen på Tunavallen ingår i omgång 20 av de totalt 26 som ska spelas. Det ser ut att kunna bli en rafflande toppstrid där Häcken (och Hammarby) skuggar och har häng på topptrion Rosengård, Linköping och Kristianstad.
Från nuvarande läge, är ni nöjda om ni grejar topp tre eller känns guldet inom räckhåll ännu, Pauline?
– Vi tog ikapp lika många poäng med färre matcher kvar när vi vann SM-guldet 2020, så chansen finns. Sedan är vi i ett läge där vi är beroende av att andra resultat ska gå med oss för att vi ska kunna plocka placeringar, så största fokus för oss just nu är såklart att bli topp tre och få spela CL även nästa år.
Eskilstuna vann första seriemötet i år efter en stark insats. Vad lärde ni er främst av den förlusten?
– Den matchen var en av våra svagaste insatser i år och en vi inte alls var nöjda med. I årets damallsvenska vet vi att man måste göra bra prestationer för att ta tre poäng. Jag tycker vi har tagit stora steg i vårt spel sedan förra mötet och hoppas så klart att vi ska ta med oss det fina spel vi visat upp efter sommaren till helgens match. 

Dela