Motståndarkollen: Vittsjö

Efter ett par fredagsmatcher är det nu dags för söndagsspel igen då Eskilstuna United tar emot Vittsjö.
Vi passar på att ta en extra koll på laget från den lilla orten i norra Skåne och har intervjuat ett av Vittsjös vassaste vapen – trotjänaren och den rutinerade, tuffa anfallaren Clara Markstedt.

Det går inte att undvika att imponeras av att en ort med nånstans runt 2 000 invånare år efter år lyckas hålla sig kvar i OBOS Damallsvenskan och ofta dessutom på den övre halvan. De tre senaste åren har Vittsjö GIK, som bildades redan 1933, noterats för en tredje- och två femteplaceringar.
Politikern Gustav Fridolin hör hemma i Vittsjö och på fotbollstemat kan noteras att Fredrik Ljungberg är född där. Men det är alltså damlaget som håller fanan högt när det gäller fotbollen.

Även den här säsongen verkar man ha kapacitet att strida i toppen och VGIK, som av tradition brukar ha ett mycket starkt försvar och vara extra svårtuggat på hemmaplan, ligger inför söndagens dust på Tunavallen fyra, två placeringar och tre poäng före United.
En flitig källa till problem när man möter Skånegänget brukar Clara Markstedt vara. Hon är snabb, tuff i närkamper och har ett skarpt målsinne. Hon kom till Vittsjö 2016 och är alltså fortfarande kvar samt att hon häromdagen förlängde kontraktet över 2023.
– Ja, jag har ju blivit lite av en trotjänare. Jag trivs otroligt bra i klubben och känner att vi som lag blir bättre och bättre. Det är en speciell känsla i Vittsjö som jag inte upplevt någon annanstans. Den familjära känslan kommer från människorna i klubben, spelarna men framförallt från alla fina supportrar, berättar Clara.

I United har vi en tecknare i Noor Eckhoff. Vittsjö kontrar på det med konstnären Clara Markstedt.
– Konsten betyder väldigt mycket för mig men tyvärr hinner jag inte måla lika ofta som jag önskar. Jag tar några beställningar per år och det går i perioder där jag målar mer. Men mitt schema är väldigt fullspäckat då jag vid sidan om fotbollen startat eget bolag där jag tillsammans med min före detta studiekamrat utvecklar appen Wimma för fastighetsförvaltning. Så min kreativitet just nu ligger i att koda och designa appen vilket är väldigt roligt.
Jag har läst något om att du skapat en dörr med väldigt ovanligt utseende, berätta!
– Ja, jag har designat en dörr för Ekodoor som avspeglar kartan i Vittsjö med vägarna och sjöarna. 

Hon målar alltså utanför planen, och gör mål på planen. Skörden var åtta, nio och nio under åren 2018-2020 men under fjolårssäsongen blev det ”bara” fem fullträffar från Clara.
Sämre säsong, tillfälligheter eller har din roll i spelet förändrats?
– Jag tror det mest var en tillfällighet. Jag är en djupledsspelare så ofta hamnar jag i mer assistpositioner. Att göra mål och speciellt betydelsefulla mål är det bästa som finns men så länge jag känner att jag bidragit till de bra resultat vi gör så låter jag inte det tynga ner mig om jag inte gjort mål i matchen. 

Clara Markstedt har hunnit bli 32 år och en rätt vanlig trend är att fotbollsspelare, ju äldre de blir, brukar kunna flytta sig bakåt positionsmässigt. Men det gäller inte för henne, hon fortsätter på topp och säger sig inte märka av några ålderskrämpor.
– Som tur är känner jag mig inte gammal fysiskt utan snarare tvärtom. Jag känner min kropp väl och mår bäst av att träna hårt och min fysik har blivit bättre med åren.
Största plus och minus med att vara bland de äldre och mer rutinerade i ligan?
– Fördelen rent mentalt är att jag fått mer rutin och kanske börjat spela lite smartare och vara lite lugnare. Nackdelen med att bli äldre som fotbollsspelare skulle väl vara att man inte har lika många år på planen framför sig. 

Vittsjö har haft en tendens att inleda säsonger lite svagare men det kan man alltså inte säga nu. 22 poäng på elva matcher imponerar, dessutom endast en förlust så här långt och tre mål på Claras konto.
– Vi har ännu så länge haft en mycket bättre vårsäsong än tidigare år vilket är väldigt skönt. Vi är nöjda med att ha börjat utveckla anfallsspelet mer och skapa betydligt fler chanser samtidigt som vi bibehållit vårt stabila försvarsspel. Vi är även bra på att avgöra matcher i slutet vilket jag tycker är ett kvitto på vår inställning och fysiska förmåga, resonerar Clara Markstedt.
Du har mött Eskilstuna många gånger och gjort en hel del mål i de matcherna. Hur ser du på årets upplaga av United och tankarna inför helgens uppgift?
– Det är alltid tufft att möta Eskilstuna borta och det räknar jag med att det även kommer att vara på söndag. Eskilstuna har startat starkt och jag tycker att de har ett mer varierat anfallsspel än tidigare år.

Dela