”Roligt att satsningen gett resultat”

Varför är Jag2030-matchen viktig för Matilda Plan?
Varför tycker hon det är svårt att möta laget som ligger sist?
Varför har hon tagit ett rejält kliv i sin utveckling just i år?
I dag frågar vi ut vår lagkapten!

Två supersviter bröts när United förlorade i Vittsjö senast. Chansen att påbörja nya sviter borde, i alla fall enligt tabellen, vara bra när Växjö gästar Tunavallen på söndag eftermiddag för årets Jag2030-match.
Vad betyder den kampanjen för dig och vad kan och vill du göra personligen för att påverka jämställdhetsutvecklingen, Matilda?
– Klubben visar igen att man försöker göra mycket för samhället och det tycker jag är viktigt. Sedan är jämställdhetsfrågan otroligt viktig och som fotbollsspelande tjej så tänker man direkt på de otroligt stora löneskillnaderna som är mellan herrar och damer, det är såklart något man vill ska bli bättre.
– Det är lite svårt och säga vad just jag ska göra för att det ska bli bättre men man försöker vara en förebild för de yngre tjejerna, bevisa att det går att leva på sin fotboll och att det förhoppningsvis blir bättre och bättre förutsättningar med åren.
2030 är ju en bit bort. Men spekulera lite, var tror du att du är när det gäller fotboll och vanliga livet?
– Jag hoppas att jag 2030 fortfarande har möjligheten att spela fotboll på elitnivå och drömmen är så klart att få representera damlandslaget. Min absolut största dröm är att få barn så kanske att det händer innan 2030, det får vi se helt enkelt.

Inför förra hemmamatchen var temat förebilder. Unitedspelarna hade då på sig tröjor med namn på någon de ser upp till. För Matilda Plan blev valet Zlatan Ibrahimovic, vi undrar förstås varför.
– Haha, har väl alltid tyckt att Zlatan varit häftig med allt han gjort men det var lite oklart inför det här vilken idol man skulle få på sin tröja. Innan säsongen fick alla spelare i Damallsvenskan ett antal enkla frågor att svara på som de skulle ha och lägga ut innan matcher och så vidare. Så hade jag fått ändra mig skulle jag nog valt min storebror som jag alltid sett upp till, från den dagen jag föddes har jag nog gjort exakt allt precis som min storebror.

Kapten Plan är den enda i United som har spelat och startat alla 15 matcher hittills i OBOS Damallsvenskan 2021. Det började som bekant ganska tungt men har vänt uppåt med besked.
– Den största förändringen som jag tycker att jag ser är att vi jobbar ihop som ett lag och alla verkligen försöker göra allt för att vinna. Att vi gör det tillsammans och inte en och en, funderar Matilda.
Du har också fått testa och vara en del av både en tre- och fyrbackslinje. Vad föredrar du egentligen?
– Har egentligen alltid gillat trebackslinje förut men sedan vi började med fyra så gillar jag det mer. Tycker att vi får bättre koll på försvarsspelet, det har blivit lite tydligare och det passar oss bättre med tanke på vad vi har för sorts spelartyper.
Helt ärligt, kände du inte oro när ni tappade så många framstående spelare under uppehållet?
– Nej. Vissa hade man på känn skulle lämna och ett par kom som en chock. Men när jag sedan fick se vilka som kom in så var jag faktiskt inte orolig alls. Vi har en stabil stomme och det hämtades in två jätteduktiga spelare som kom in i det väldigt snabbt. 

Kapten Matilda Plan, som tagit rejäla kliv i sin fotbollsutveckling i år, betonar vikten av Uniteds Jag2030-kampanj – temat för matchen mot Växjö.

Ni som följer Eskilstuna United har säkert noterat att Matilda Plan själv bidragit mycket till den tredjeplats vi just nu är ägare av. Det som sticker ut i minnet är en ruskigt bra insats mot Linköping där man får leta ordentligt för att hitta situationer som Matilda inte gick vinnande ur. Men även totalt sett ger hon en väldigt stabil och trygg känsla numera, värderar närkamper bra och går sällan bort sig.
Hur förklarar du din utveckling?
– Jag slutade ju med bandyn för att satsa 100 procent på fotbollen och kunna utvecklas så mycket det bara går. Det här är första året där jag gjort en hel försäsong med fotbollen och det är väldigt roligt att det gett resultat. Känner själv att jag tar kliv framåt hela tiden. Det jag har utvecklat mest är nog mitt passningsspel och hur jag värderar olika lägen.
Som back är man väl extra nöjd med hållna nollor och ni höll ju er i över tio timmar innan Vittsjö spräckte den. Pratade ni mycket inom laget om den sviten?
– Nej inte så mycket. Vi vet att vi är starka defensivt och att det är en otroligt viktig del i vårt spel. Sedan kommer man att släppa in ett mål förr eller senare men då gäller det bara att försöka göra lite fler framåt. 

Förlusten senast gjorde att Hammarby kom väldigt nära i kampen om plats tre och att nå Champions League. United har dessutom många tuffa lag kvar att möta i de sju avslutande omgångarna.
Hur ser du på läget och chansen att nå CL, Matilda?
– Så klart vill vi vara där uppe och slåss om medaljer men vi tar match för match och försöker vinna så många vi bara kan, sedan får vi se var vi hamnar i tabellen.
Mot Växjö räknar dock alla – mer eller mindre – med att ni ska vinna. Är det svårt att spela matcher där ni på sätt och vis bara har allt att förlora?
– Ja, det är nästan de svåraste matcherna. Men det som är så roligt i Damallsvenskan är att alla lag kan slå alla så man ska aldrig underskatta motståndaren oavsett var de ligger i tabellen. Vi har haft många svåra matcher mot Växjö genom åren, så det blir tufft på söndag också.

Dela