Surt slut för skadeplågat United

Ibland känns idrotten lite extra orättvis.
Som när ett skadeplågat Eskilstuna United stod upp starkt mot Häcken men ändå förlorade efter ett tämligen slumpartat avgörande mål.
– Det känns som att vi borde ha fått poäng med oss, säger Lucia Duras efter sin första match från start i OBOS Damallsvenskan.

Flera skador sedan innan, Matilda Plan avstängd och Lotta Ökvist otillgänglig då hon inte hann läka ihop efter en smäll i cupmatchen. Det gjorde att vi fick se en glimt av framtiden, Lucia Duras startade, Elisabeth Tillenius gjorde sitt tredje inhopp i högsta serien och Maja Alvin sitt första.
– Det var kul, jag fick spela 20 minuter i cupen också men det kändes att det här var en annan nivå. Man blir ivrig och har mycket energi när man hoppar in men det var svårt att komma in i spelet riktigt, säger anfallaren Maja (som syns i kamp med Elin Rubensson på huvudbilden).
– Jag fick veta dagen innan att jag skulle starta och känslorna pendlade från nervöst till taggat. Jag kom lite fel defensivt i början och fick springa mycket. Men det var kul, tufft motstånd och lärorikt och jag fick bra hjälp av Anna (Oscarsson) på min kant, säger Lucia som fick kliva av efter en lättare smäll mot vaden.

Lucia Duras gjorde en bra insats till höger i hennes karriärs första start i högsta serien.

United, som vann borta mot Häcken i våras, fick sånär en drömstart. Felicia Rogic spelade fram Mia Jalkerud vars skott smet just utanför Jennifer Falks högra stolpe redan efter 29 sekunder.
Därefter var det jämnt och mycket kamp men få chanser förrän Noor Eckhoff slog en hörna direkt i ribban i minut 29. Därför kändes det slumpartat när Stine Larsen, efter svagt markeringsarbete i hemmaförsvaret, kunde nicka in 0-1 i den 34:e minuten.
Efter det hade United en svagare period och Elin Rubensson sköt i ribban kort senare men 0-1 stod sig till paus. Just före sidbytet fick Linn Vickius, efter en stark insats som mittback, en smäll mot huvudet efter att ha landat hårt på mattan. Hon som haft hjärnskakningsbesvär förut klev av och ersattes av Tillenius efter pausen.

Men Eskilstunalagets starka insats fortsatte.
– Jag är stolt över vår prestation med tanke på att truppen var ganska tunn i dag. Vi pressade Häcken och tvingade dem att slå många långbollar. Vi hade behövt vara lite vassare framåt och skapat mer, det blev lite för många bolltapp, summerar tränaren Elena Sadiku.

Uniteds målskytt Paulina Nyström har här spänstat för att nå bollen i en höjdduell.

Ett hemmamål fick hon dock se. Det var lite grinigt på planen, bland annat för att domaren med fem plus-namnet, Anastasia Oberlauf Poopuu, inte gjorde en fem plus-insats. En del beslut skapade irritation och mest argt blev det när hon styrde bort Felicia Savings passning till Noor Eckhoff som hade haft fritt skottläge. Nersläppet som följde gav inget men United fick sin revansch då Paulina Nyström kort därefter krutade in 1-1 med ett jättefint vänsterskott i minut 62.
– Jag skjuter egentligen bättre med högern, säger hon med ett leende och tillägger:
– Vi gjorde det bra men mot såna här topplag räcker det att missa lite grann så straffas man.
Just det skedde i matchminut 70 när Marika Bergman Lundin avgjorde. Till viss del oförmåga och lite vekt agerande av United som inte fick undan bollen, men också en hel del flyt för målskytten att hon ens fick skottläget. Sedan var hennes avslut högklassigt med en vacker båge över Katlynn Fraine.

United förmådde inte skapa någon helvass kvitteringschans så det slutade med en snöplig förlust. Paulina Nyström stack ut mest den här gången och fick även priset som Uniteds bästa och vi gläds förstås åt den färska trion där alla visade att de vill kämpa om mer speltid i OBOS Damallsvenskan.
Nästa uppgift blir AIK borta nästa söndag.

Matchfakta
Eskilstuna United-Häcken 1-2 (0-1)

0-1 (34) Stine Larsen, 1-1 (62) Paulina Nyström, 1-2 (70) Marika Bergman Lundin
Varningar, United: Linn Vickius, Noor Eckhoff
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu
Publik: 1 031

Dela