”Tåpaj” gav United segern

Det satt långt inne – men Eskilstuna United inledde Svenska Cupens gruppspel med seger.
– En gammal hederlig tåpaj, säger Mia Jalkerud med ett skratt när hon berättar om segermålet.

Med isande kalla vindar härjandes runt Tunavallen på söndagen lyckades United vända och vinna med 2-1 (0-1) mot damallsvenska kollegan Piteå.
Första halvleken var – kort och gott – inte bra. United började hyfsat men kom av sig, allra helst efter att gästerna från norr lyckats sätta 0-1 i efterspelet till en frispark efter 18 minuter. Målskytt Katrina Guillou.
Piteå pressade framgångsrikt och United fick inte igång spelet alls. En stolpträff av Anna Oscarsson, dock från väldigt svår vinkel, var det enda värt att anteckna för hemmalaget.
– Nej, jag var inte med mycket alls i spelet och vi fick knappt fram några bollar första 45, säger Mia Jalkerud och fortsätter:
– I halvtid var det ganska många nedsänkta huvuden men vi sa att vi framför allt behövde komma högre upp i planen och det lyckades vi med, säger hon.

Visst var det så, Eskilstuna såg klart bättre ut efter sidbytet och tog över allt mer. Visst, till viss del hjälptes man förstås av att Piteå backade hem för att slå vakt om sin ledning, men United själv såg mer distinkt ut i agerandet.
Det skulle också ge utdelning. Fjolårets höstsuccé Paulina Nyström inledde på bänken, kom in efter ungefär en timme och behövde inte lång tid på konstgräset för att göra avtryck. Elise Stenevik slog ett fint, långt vänsterinlägg som Paulina rusade fram på och stötte in med foten till 1-1 i minut 72.
– Man kan väl säga att vi hade var sin halvlek så visst, oavgjort hade väl kanske varit rättvist sett till det, säger Jalkerud.

Segerskytten Mia Jalkerud i duell med Piteås bästa spelare, mittbacken Faith Ikidi.

Men som den måltjuv hon är såg hon själv till att det inte slutade med ett kryss. Felicia Saving, som efter en lite svagare första halvlek kom mycket mer till sin rätt i andra, lyckades vinna bollen på mitten. Hon tog bollen framåt ett antal meter innan hon slog en passning till Mia. Läget var allt annat än lätt, men Mia slängde sig framåt och valde att chansa på skott direkt.
– Det fick bli en tåpaj och det fungerade den här gången. Jätteskönt, säger Unitedforwarden.

Det skedde i 88:e minuten så Piteå hade knappt någon tid alls att replikera. En saftig chans hann man trots allt skapa. Domaren släppte en misstänkt knuff på Matilda Plan, det gav öppet läge men då kom nyförvärvet, norska vänsterbacken Joanna Bäkkelund farande som en räddande ängel och täckte bort skottet till hörna. Vi noterade även att Anna Oscarsson hann avstyra en potentiellt farlig omställning.
Så vi inledde cupens gruppspel med en skön och viktig trepoängare, härnäst väntar Mallbacken borta.