Publiken tillbaka – då vann United!

Med maximala 500 åskådare i ryggen kom Eskilstuna Uniteds första hemmaseger i OBOS Damallsvenskan 2021.
– Det var stor skillnad, de gav oss extra energi och vi behövde inte hålla igång allt själva, säger suveräna lagkaptenen Matilda Plan om den efterlängtade triumfen som skrevs till 1-0 mot Linköping.

Även tränaren Magnus ”Munken” Karlsson ville framhålla stödet från läktaren.
– Visst betydde det mycket och jag är väldigt nöjd med vår insats. Framför allt att så många spelare presterade på hög nivå hela matchen, inte bara i de sekvenser då vi spelar som bäst, säger han.

United tackar publiken och Tuna 12. Stödet från läktaren bidrog till årets första trepoängare hemma på Tunavallen.

Problemen att förvalta chanser fortsatte dock att plåga United i den första halvleken. Loreta Kullashi hade en farlig styrning som räddades efter en kvart, ”Lorre” sköt även klockrent i stolpen efter 20 minuter. Det fortsatte med ett friläge för Fanny Andersson där Linköpings målvakt Anna Koivunen rusade ut och räddade skickligt efter en halvtimme och bara minuten senare gjorde Koivunen samma sak på Felicia Rogics friläge.
– Klart att vi helst hade haft 4-0 i halvtid. Men på ett sätt var det nog bra för oss att det stod 0-0. Så att vi inte blev för passiva och började backa hem för tidigt, säger mittbacken Matilda Plan.

Direkt efter sidbytet kom den tid då United var mest illa ute. Man blev låg i positionerna och Linköping tryckte på ganska hårt i tio minuter.
– Ja, och det var när vi sjönk som vi hamnade i problem. Men när Fanny satte tryck med en löpning och Anna eller någon annan fyllde på, då kom vi åt dem bättre i pressen, säger Munken.
United tog sig ur det bortagreppet, jämnade ut spelet igen och i 63:e minuten kom ett mål som lär ha varit förlösande för laget och inte minst för målskytten Loreta Kullashi.
Hon har haft allt annat än marginalerna med sig i avsluten på senare tid. Men nu blev det lite medflyt med nertagningen på Anna Oscarssons inlägg och sedan var Lorre lysande kylig när hon satte 1-0 med ett fint skott.

Loreta Kullashi hittade nätet efter ett kyligt avslut i den 63:e minuten. Här vrålar vår anfallare ut sin glädje just efter 1-0-fullträffen.

Mot slutet blev det logiskt nog tryck från gästerna när de jagade kvittering. Men de superheta lägena kom aldrig tack vare strålande vilja och kämpainsats från de blåtröjade i Eskilstuna United.
Det går att hylla alla för prestationen. Hemsidan vill ändå nämna Linn Vickius – som fick chansen från start på centrala mittfältet – för ett mycket gediget jobb, likaså tog Fanny Andersson många rusher som inte gör mycket väsen av sig men ändå hjälper laget väldigt mycket.

Allra mest plus går ändå utan tvekan till Matilda Plan – vilken match hon gjorde! Matilda kom rätt i mer eller mindre varenda situation, var stenhård och vann närkamp efter närkamp, dessutom vårdade hon passningsspelet på ett jättefint sätt. Hon var dock blygsam på första frågan om den egna prestationen:
– Ja … vi höll ju nollan så då får jag väl vara nöjd.
Jag vill påstå att du var så gott som felfri i dag. Hur rankar du denna mot dina tidigare matcher?
– Jo men det känns som min bästa match i år i alla fall, det tycker jag absolut.
Uchenna Kanu i Linköping känns som en vass forward som du och ni fick stopp på i dag. Hur är hon att möta?
– Det gäller att vara fysisk och ligga nära hela tiden. Det tycker jag att vi gjorde, oavsett vem av oss det handlade om. Ger man henne ytor så är hon farlig.

Supporterklubben Tuna 12 var förstås mycket nöjd när slutsignalen hade ljudit och Uniteds 1-0-triumf var ett faktum.

Både Munken och Matilda framhöll också att laget verkligen har pratat ihop sig efter en mindre bra prestation mot Djurgården och man har använt landslagsuppehållet för att få allting på rätt spår igen.
– Det kändes inte som att alla var riktigt ”där” mot Djurgården. Nu har vi snackat i gruppen om att alla måste ta sitt ansvar och det tycker jag att vi gjorde mot Linköping. Hoppas att det lossnar nu, säger lagkaptenen.
– Ja, tjejerna har tagit ansvar själva och dessutom blev det väldigt rätt taktiskt den här gången, kommenterar Munken.
Nu väntar AIK, Växjö och AIK igen – på pappret ett bra läge att plocka många poäng och ta hissen uppåt i tabellen.
Kan United nå upp på samma nivå som man gjorde denna måndagskväll är möjligheterna mycket goda.

Matchfakta
Eskilstuna United-Linköping 1-0 (0-0)

1-0 (63) Loreta Kullashi
Varningar, United: Loreta Kullashi plus en till Munken/bänken
Linköping: Petra Johansson
Domare: Sara Persson
Publik: 500

Dela