Motståndarkollen: Rosengård

Bland alla stjärnspelare som gästar Tunavallen i övermorgon går det inte att komma ifrån att en av dem lyser lite extra starkt just nu. Olivia Schough gjorde två drömmål i förra omgången – och dessutom satte hon ett liknande förra gången hon gästade Eskilstuna.
I dag synar vi söndagens motståndare Rosengård med lite extra fokus på Olivia.

Man tar väl inte i om man kallar Uniteds stundande opponent för ”ett ständigt topplag”. Med elva mästartitlar (dock med lite olika klubbnamn genom åren) och fem cuptriumfer samt en förstaplats i den allsvenska maratontabellen finns det inget tvivel om vinnarkulturen som råder.

Förra säsongen fick man dock ge sig mot Göteborg – numera Häcken – och samma klubb stod i vägen tidigare under 2021 när lagen möttes i cupsemifinal. Dessa två rivaler står också på full pott efter två rundor i OBOS Damallsvenskan och är de enda två som ligger före United i tabellen.
– Jag tycker året har börjat fint! Vi har haft otroligt mycket matcher på kort tid men vi har gjort det bra, säger Olivia Schough som ju Eskilstunafans minns mycket väl, inte minst efter hennes strålande säsong här 2015.

Den offensivt starka mittfältaren hade onekligen en nyckelroll även i Djurgården under fjolåret då hennes prestationer var en stor förklaring till att Stockholmsklubben klarade sig kvar i högsta serien. Men sedan blev det ett klubbyte.
– Det var inte helt givet men när Rosengård kom in i bilden tog det inte lång tid innan jag bestämde mig. Rosengård är på en hög nivå som jag gärna ville vara en del av, förklarar den 30-åriga halländskan sitt beslut och tillägger:
– Att ta SM-guld och att få vara med i OS är mina stora mål det här året.

Hur bra form ska vi då tro att Olivia är i när hon åter kliver in på Tunavallens konstgräs? Om man kikar på hennes insats mot Hammarby i lördags skulle man kunna beskriva den som ”läskig”, sett med Eskilstunaögon.
I 14:e minuten – pang! – kanonträff med högern och bollen stenhårt i bortre krysset.
I 50:e minuten – pang! – kanonträff med högern och bollen stenhårt i bortre krysset.
– Att göra sådana mål är en boost för självförtroende men framför allt en enorm glädje, säger Olivia.
Det går ju inte heller att glömma ditt mål på Tunavallen i höstas. Då var det ett vänsterskott i bortre krysset. Hur rankar du det målet och kändes det något extra att göra det mot just United?
– Det är svårt att ranka. Men det ligger nog högt upp på listan eftersom det var med vänstern. Men att det kom mot Eskilstuna var inget jag tänkte extra på.

Nu är det ju inte heller så att United kan fokusera på enbart Olivia Schough. Inte helt obekant namn som tidigare Unitedprofilerna Nathalie Björn, Glódís Perla Viggósdóttir, Fiona Brown och Mimmi Larsson finns också i Malmölagets trupp liksom Caroline Seger, Sanne Troelsgaard, Hanna Bennison, Jelena Cankovic och så vidare.

Fast då känns det inte fel att minnas tillbaka på 2020. För vad hände då i tredje omgången? Jo, Eskilstuna mötte Rosengård (den gången borta) och vann med 2-1.
Vi ser helt enkelt fram emot en härlig utmaning på söndag eftermiddag och hälsar förstås Olivia välkommen tillbaka till arenan där hon nått fina framgångar och till staden hon fortfarande har viss anknytning.
– Ja, Vaila och Bevvan (Annica Barsley) har jag lite kontakt med fortfarande!

Dela