Elins första mål fixade segern

Den som väntar på något gott väntar som bekant aldrig för länge.
Elin Rombing debuterade i högsta serien 2016.
Den 1 maj 2022 kom hennes första mål – och det var både vackert och viktigt.
– Det känns väldigt bra just nu, säger matchvinnaren med ett stort leende.

Eskilstuna United besegrade nykomlingen Kalmar med 1-0 och det var bara Rombing som fick nätet att rassla på Tunavallen denna söndag, fullträffen kom i 67:e minuten.
– Jag hann inte tänka så mycket. Jag trodde inte Noor (Eckhoff) skulle passa eftersom hon var så nära mig. Men sedan försökte jag bara få bollen i bortre hörnet, berättar högeryttern vars fina träff satt perfekt i just det bortre hörnet.

Så här glad ser man ut efter sitt första allsvenska mål. Elin Rombing till höger firar med framspelaren Noor Eckhoff.

Målet föregick dessutom av ännu ett kanonbyte. För några matcher sedan kom Anna Oscarsson in och gjorde mål i sitt första anfall. Nu var det Ngozi Sonia Okobi som efter 30 sekunder på planen fick bollen, vände bort motståndaren och fint hittade till Eckhoff som direktpassade till Rombing och sedan blev det jubelring.
– Galet bra träff på det bytet faktiskt, säger tränaren Fredrik Bernhardsson nöjt.

Efter en frustrerande förlust mot Djurgården trots spelövertag började man undra om United även i dag skulle missa segern trots grepp på planen. I första halvleken började man starkt och hade två chanser på en minut när först Elise Steneviks vassa frispark tippades till hörna och sedan sköt Matilda Plan, i efterspelet till hörnan, tätt utanför målvaktens högra stolpe.

Fler riktigt vassa chanser hade inte United före pausen.
– Vi kände ändå att det skulle komma mål om vi fortsatte jobba på. Vi kände att vi hade kontroll och problemet kan vara att när det känns så gör vi sakerna bara till 85 procent och inte 100, säger Bernhardsson.
– I halvtid pratade vi om att ha tålamod och vi hade ändå skapat en del, säger Rombing.

Paulina Nyström håller undan för en motståndare i en fartfylld duell. ”Pao” löpte flitigt på topp och var många gånger nära att få utdelning.

Ännu fler chanser kom efter sidbytet. Särskilt för Mia Jalkerud som var allra närmast när hon dundrade ett vänsterskott klockrent i stolpen i minut 63, alltså strax för Elin Rombing hittade rätt.
Jalkerud var även nära lite senare att punktera matchen men hon kunde inte styra Elise Steneviks fina, men lite för hårda, inlägg mot en öppen bur.

Men med bara en bolls ledning var det förstås inte klart – och Kalmar lyckades skapa ett par fina kvitteringschanser. Allra främst i minut 88 på ett närskott. Det blev dock inte mycket fart på avslutet och Katie Fraine kunde rädda hyfsat bekvämt och United höll undan till seger.
– Visst hade det varit skönt om vi kunnat få in något mål till tidigare, säger Rombing som varit högerback en del men nu alltså agerade högerytter.
Var trivs du bäst egentligen?
– Jag vet inte, jag gillar olika positioner och ser det som en bra grej att jag klarar det. Jag är inte allra bäst i det felvända spelet och då kan en rättvänd backroll passa bättre i vissa matcher. Men här fanns det stora ytor och då gillar jag att vara delaktig i anfallsspelet.

Linn Vickius, en av Uniteds bästa i dag, poserar efter slutsignalen med delar av publiken.

Anna Oscarsson prisades som Uniteds bästa för dagen. Hemsidan vill även framhålla matchvinnare Rombing plus mittfältsduon Linn Vickius och Felicia Saving. I backlinjen gladdes vi främst åt en mycket stabil insats av Emma Östlund.
Vi kan även notera att Felicia Rogic denna gång saknades i truppen på grund av skadekänning samt att talangen Alva Karlsson byttes in sent och fick göra sina första minuter i högsta serien.
Nästa uppgift blir tuff. Kommande söndag gästar vi Piteå som har startat OBOS Damallsvenskan 2022 på ett mycket övertygande sätt.

Matchfakta
Eskilstuna United-Kalmar 1-0 (0-0)

1-0 (67) Elin Rombing
Varningar: Inga
Domare: Laura Rapp
Publik: 611

Dela