United tog poäng trots utvisning

Inget gjort mål nu heller – men väl en poäng.
I sommarvärmen kunde Eskilstuna United kämpa till sig oavgjort mot Vittsjö trots en spelare färre sista kvarten.
– Viktigast var att inte förlora så att gapet upp till Vittsjö inte växte, säger tränaren Fredrik Bernhardsson.

Tre poäng skiljde inför striden mellan de två förmodade Champions League-kvalkandidaterna inför drabbningen på Tunavallen och läget är alltså oförändrat efteråt. United får dock vara särskilt nöjt med att det stod 0-0 i halvtid eftersom Vittsjö dominerade spelet inledningsvis.
– Det var lite Örebrokänsla, vi fick liksom inte träff, säger Bernhardsson.
– Vi hade pratat mycket om hur vi skulle göra och att vi skulle hitta spelyta två, framför deras backlinje. Men vi hade problem att få fram bollarna och när de kom dit var de ofta i luften i stället för att de kom bra så vi kunde vända upp, analyserar Elin Rombing.

Hon var egentligen undantaget till det. När bollen nådde Elin lyckades hon ofta få fast den och spela till rätt medspelare för att anfallet skulle kunna byggas vidare.
– Det kändes som att vi var stressade. Samtidigt gjorde Vittsjö det bra, det får vi ge dem, fortsätter Elin.

Vi minns var sitt skott från distans av Paulina Nyström och Ngozi Sonia Okobi men båda var rakt på gästernas målvakt och inte särskilt farliga lägen.
– Nej, vi skapade för lite och det blev väl lite det spel vi misstänkte och som det ofta blir mot Vittsjö, säger Fredrik Bernhardsson.

Skånelaget hade en del rätt farliga lägen och ett riktigt vasst när Clara Markstedt kom fri på en långboll där Uniteds backlinje stod fel. Men Claras avslut var okarakteristiskt svagt och gick utanför.

Elin Rombing var mest lyckosam i att bygga Uniteds offensiva spel och låg bakom flera anfall. Totalt sett fick laget det dock inte att lossna och det blev inget slut på måltorkan denna gång.

Efter sidbytet var det planens bästa spelare som fick det bästa läget. I minut 89 kom australiensiska spelmotorn Katrina Gorry igenom och sköt i burgaveln alternativt utsidan stolpen hos Katlynn Fraine. När det skedde hade United bara tio spelare på planen sedan Matilda Plan fått rött kort efter två varningar. Även Emma Östlund synade gult (en gång) men till mittbackarnas försvar ska sägas att samtliga varningar blev nödåtgärder efter slarviga felpassningar av mittfältare och behövdes för att stoppa farliga kontringar.
– Efter utvisningen tyckte jag att vi gjorde det bra som lyckades hålla spelet hyfsat jämnt och då kom vi ju även upp i planen några gånger, säger Elin Rombing.

En poäng – men alltså tredje raka matchen utan att United lyckades göra mål. Just Rombing är fortfarande vår senaste målskytt när hon avgjorde borta mot Umeå.
– Självklart hade vi velat göra mål i dag men det allra viktigaste var att inte förlora och att vi kunde hålla nollan, säger tränare Bernhardsson.
Var värmen en faktor, Elin?
– Det var den klart jobbigaste matchen i år. Under sommaren brukar man ju bli van men nu var det första matchen för säsongen där det var så här varmt.

Katlynn Fraine gjorde en mycket stabil insats, höll nollan och prisades som Eskilstuna Uniteds bästa mot Vittsjö.

Gorry prisades helt korrekt som gästernas bästa, Fraine fick välförtjänt motsvarande utmärkelse i United. Målvakten plockade ner alla höjdbollar säkert och hade även flera bra tajmade utrusningar. Främsta motbudet var alltså Elin Rombing, den av utespelarna som stack ut i United denna gång.
Bara tre dagar väntar innan vi får se United matcha igen, då väntar topplaget Häcken borta och alltså utan avstängda kaptenen Matilda Plan.
– Tråkigt för Matilda så klart, hon gillar den typen av matcher. Men vi har ersättare i Joanna och Emma och vi har fullt förtroende för dem, betonar Fredrik Bernhardsson.

Matchfakta
Eskilstuna United-Vittsjö 0-0

Utvisning, United: Matilda Plan (två gula kort)
Varningar, United: Emma Östlund, Vittsjö: Kayla Adamek
Domare: Eva Svärdsudd
Publik: 840

Dela