Välplacerad frispark sänkte United

Höstsäsongen fick inte samma fina start som våren, även om motståndet var detsamma.
Eskilstuna United föll nu med 0-1 hemma mot Hammarby på en frispark som var högklassig – men kanske inte existensberättigad.

I solgasset tog gästerna kommandot och hade ett klart spelövertag de första tio minuterna.
Sedan kom United igång mer och mer och man började hitta de stora ytorna bakom Hammarbys backlinje. Felicia Rogic var flera gånger igenom, eller nästan igenom, men på något märkligt sätt fick hon aldrig rätt petning på bollen för att få den med sig och kunna rulla in ledningsmålet.
– Vi hade flera fina chanser och hade behövt få utdelning där, säger lagkaptenen Matilda Plan.

Felicia Rogic var framme och hotade rejält hos Anna Tamminen. Men ”Felle” fick aldrig riktigt med sig bollen så att hon kunde göra mål för United.

Det skulle i stället bli 0-1, i den 27:e minuten. Utan någon som helst tvekan var det en mycket vacker frispark som Vilde Hasund skruvade in via stolpen med sin vänsterfot.
Men samtidigt måste man nämna att själva frisparken kändes som en present till de grönvita. Linn Vickius var stark i en närkamp och vann den. Bredvid henne föll en motståndare till synes väldigt enkelt, men det räckte för att få domaren att blåsa och följden av avblåsningen blev alltså den tyngsta tänkbara för Eskilstunalaget.
– Jag tycker att frisparken är jättebillig. Båda hoppade in i närkampen för att vinna bollen och deras spelare ramlade. Hon kanske hade missat att gå till gymmet, säger Matilda Plan syrligt.

0-1 var ett resultat som stod sig till halvtid och hemmalaget, som hade haft en bra spelmässig period, kom av sig efter kallduschen och hade nog inget emot en lite längre vila för att ladda om.
Men det skulle visa sig att 0-1 lyste på resultattavlan även vid full tid. United hade nämligen förtvivlat svårt att skapa tryck och producera chanser efter sidbytet och det blev i stort sett 45 händelsefattiga avslutningsminuter.
– Värmen påverkade absolut men det var ju lika för alla på planen. Vi hade behövt orka fylla på lite mer för att få tryck på den sista tredjedelen, analyserar Matilda Plan.

Den sista kvarten justerade United i formationen. Linn Vickius gick ner som mittback, Elise Stenevik och Anna Oscarsson tog högre utgångsposition på var sin kant och framför allt skickades mittbacken Matilda upp som center och targetspelare.
Hur var det att få spela forward igen, som du gjorde på ungdomstiden?
– Det var kul, jag gillar det och kan sakna det ibland. Jag försökte skarva vidare några bollar men anfallstakterna sitter väl inte riktigt i just nu. Jag har väl varit back i fem-sex år.

Det var så klart stor besvikelse i Unitedlägret efter förlusten och frustrationen rann över för bland annat Matilda då hon på tilläggstid snackade till sig en varning efter ytterligare en av ganska många frisparkar till bortalaget.
– Ja, varenda gång de ramlade och skrek så blåste ju domaren. Jag trodde att det var tillåtet att tacklas i fotboll …

Matilda Plan var stabil och resolut i försvaret och för det fick hon välförtjänt priset som Uniteds bästa spelare.

Matilda Plan prisades välförtjänt som Uniteds bästa för dagen. Hon var klart mest framträdande i försvaret och offensivt hände som sagt alltför lite den här heta sommardagen, där stack ingen spelare ut nämnvärt.
Så det är nog lika bra att snabbt börja blicka framåt.
På måndag om drygt en vecka åker United söderut och gästar Vittsjö.

Matchfakta
Eskilstuna United-Hammarby 0-1 (0-1)

0-1 (27) Vilde Hasund
Varningar, United: Anna Oscarsson, Matilda Plan
Domare: Eva Svärdsudd
Publik: 1 478

Dela