”Felle” gav United fin avslutning

Eskilstuna United gjorde sitt och tog en fin skalp genom att besegra Häcken med 3-2 i OBOS Damallsvenskans avslutande omgång.
Champions League-kval blev det dock inte eftersom Kristianstad också vann.
– I fjol höll vi oss kvar på målskillnad, nu missade vi CL på målskillnad. Vi kanske fick tillbaka det, säger matchens stora stjärna, tremålsskytten Felicia Rogic.

Det blev svängigt på Tunavallen och händelserikt även uppe i Piteå. Faktum är att efter 21,5 omgångar av 22 hade United tredjeplatsen via ledning 1-0 samtidigt som det stod 1-1 i Norrbotten. Felicia Rogic hade fixat ledningsmålet med ett vänsterskott i friläge, fint framspelad av Elin Rombing.

Men det skulle svänga. Häcken, vars forwardsess Stina Blackstenius vilades och inte ens var med i truppen, satte 1-1 kort efter pausen via ett skott från dålig vinkel som Emelie Lundberg nog känner att hon borde ha stoppat. Det blev dessutom 1-2 med kvarten kvar efter ett hopslag där bollen gick gästernas väg.
– Med tanke på det är jag väldigt stolt över vår prestation i dag. Vi visade karaktär och gick för det ända till slutet, säger tränaren Fredrik Bernhardsson.

Felicia Rogic är, efter en rush från mittlinjen, på väg att skicka in 2-2-bollen bakom landslagsmålvakten Jennifer Falk.

För det svängde igen – tack vare glödheta ”Felle” på topp. Först med en lysande egen prestation från mittlinjen, framskarvad av Vaila Barsley, där Felicia sedan bara satte full fart. Ingen hängde med och 2-2 var ett faktum i minut 83, något ni ser på bilden ovan.
– Jag är glad över att Emma Kullberg inte spelade i dag. Enligt mig är hon seriens bästa mittback, säger Felle om landslagsförsvararen som är en av få med samma tempo i löpningarna.
Vår nummer 16 var inte nöjd där. Hon såg även till att fixa en straff som hon själv skickade i nät till 3-2 i den 87:e minuten och hattricket var ett faktum.
– Jag har nog inte gjort något för United tidigare, däremot hände det i Piteå, berättar anfallaren som slutade fin fyra i skytteligan.
Fast Felle gjorde faktiskt tre mål i oktober i fjol i 4-2-segern för borta mot Uppsala så det var hennes andra allsvenska hattrick för Eskilstuna (ett även i Söderettan 2012 för övrigt, enligt statistikern Christer Johansson).

Men apropå Piteå, ja. Vid seger för United behövdes hjälp norrifrån och poängtapp för Kristianstad. Piteå hade flera ramträffar – även om gästerna så klart också hade gott om chanser – men till slut skrevs resultatet till 1-2. Det sved lite extra när man såg att Kristianstads avgörande fullträff osade klart misstänkt offside. Men i slutändan fattades alltså ett mål där, och totalt två i målskillnad mellan plats tre och fyra.
– Som forward minns man ju då först lägen man själv missat, till exempel hade jag två bra borta mot Vittsjö när vi förlorade med ett mål. Annars är det väl Djurgården borta och Örebro både hemma och borta jag kommer på som man främst grämer sig över, summerar Felicia Rogic.
– För mig är det Örebro hemma som känns jobbigast, säger Vaila Barsley som både hann vara anfallare och mittback mot Häcken då hon flyttades ner efter 3-2-målet.

Vaila Barsley fick pris som Årets Unitedspelare av ordföranden Lina Bertilsson.

Vaila fick efter slutsignalen priset som Årets Unitedspelare och hon var väldigt överraskad själv.
– Verkligen. Jag har inte spelat jättemånga matcher och trodde att Noor (Eckhoff) skulle få det. Men det var väl en omröstning och jag tror möjligen det kan ha blivit lite mer att folk röstade på sin favoritspelare i stället för den som varit bäst hela året, funderar Vaila.
Hur tänker du kring framtiden?
– Jag tycker att det gått bra i de matcher jag spelat. Det har varit en del problem med ryggen men om jag håller ordning på den känner jag att jag har åtminstone ett år kvar som spelare. Vi får se hur det blir, jag har inte pratat med klubben ännu.

Ett glatt Unitedgäng samlat på bild efter ett starkt 2021 som gav ett cupsilver och en fjärdeplats i OBOS Damallsvenskan.

789 åskådare trotsade höstkylan (eller ska vi kalla det vinterkylan?) för att se United avsluta året mycket snyggt.
– Säsongen har varit en berg och dalbana. Men vi inledde det med en slags paroll om att ta revansch för det jobbiga 2020 och det tycker jag att vi har gjort. Det har varit mycket bättre under 2021, säger Fredrik Bernhardsson.

Matchfakta
Eskilstuna United-Häcken 3-2 (1-0)

1-0 (26) Felicia Rogic, 1-1 (49) Stine Larsen, 1-2 (76) Mille Gejl Jensen, 2-2 (83) Felicia Rogic, 3-2 (87) Felicia Rogic (straff)
Domare: Lovisa Johansson
Publik: 789

Dela