”Hela släkten hejar på AIK”

Farfar och pappa har stora meriter för AIK. Då förstår ni att det är något speciellt för Amanda Nildén att ställas mot de gulsvarta från Solna.
– Hela släkten hejar på dem och vi är runt 30 så AIK har en stor betydelse för oss, säger vänsteryttern som dock vet att hon har sina närmastes stöd på onsdagskvällen.

När United lyckades vinna med 2-0 på Skytteholm innebar det faktiskt allra första gången som Amanda ställdes mot föreningen som betytt så mycket för henne i unga år.
– Jag har sedan jag var liten alltid haft årskort och hejat på AIK. Det var klubben jag drömde om att spela för hela min uppväxt. Så självklart har klubben betytt något extra för mig och att möta dem var speciellt men inget som påverkar när man väl spelar matchen. Det var bara positivt som en rolig match att spela.
Så hela släkten håller på AIK alltså?
– Ja, allihop. När jag var yngre gick jag på nästan alla matcher, även bortamatcher när det var möjligt att resa. Nu när jag blivit äldre har tiden inte funnits lika mycket för att titta live.

Både Amandas farfar och pappa har gjort så pass stora intryck hos Solnaklubben att de har sidor på nätet med summeringar om deras meriter och prestationer där.
Här kan ni läsa mer om pappa David och här finns mer om farfar Jim.
– Min farfar är rätt fåordig om sin karriär och sina meriter. Men jag har förstått att han på sin tid var en stor profil. Något jag fått höra är att han spelat mot Pelé och det är stort. Eftersom det var så längesen har jag inte något att relatera till, men har förstått att han varit stor när jag sett honom bli hyllad på Råsunda och även Friends arena, berättar Amanda.
Men när du nu möter AIK, håller pappa och farfar på dig eller hoppas de att du presterar bra men får inkassera en hedersam förlust …?
– Ha ha, nej så klart heja de på United och mig då.

Amanda Nildén har legat bakom många Unitedmål och säger att hon känner sig alltmer bekväm högre upp i planen. Kanske kommer hennes första mål i Unitedtröjan i morgon kväll, mot det AIK som betytt så mycket för henne under uppväxten.

Säsongen innehåller som bekant mycket mer än bara två matcher mot AIK och vänstermittfältaren är på väg mot ett starkt 2021. När Damallsvenskan i går twittrade ut en summering för första halvan av OBOS Damallsvenskan utnämnde man Amanda Nildén till en av Uniteds tre främsta spelare hittills.
Hon är dessutom med i den absoluta toppen av assistligan med fyra målgivande passningar (ger plats tre, en bakom Vittsjös Ebba Hed och Häckens Stina Blackstenius).
Själv är Amanda inte helt nöjd och det första egna målet låter till exempel vänta på sig ännu.
– Det har känts lite upp och ner. Vissa matcher är man mer nöjd med än andra. Känner att jag inte kommit upp i de prestationer jag vill men förhoppningsvis kommer det. Jag har börjat bli lite mer bekväm högre upp i banan men hoppas jag kan tillföra mer framöver. Det är alltid kul att göra poäng och hjälpa laget, jag är glad att tjejerna har gjort mål när jag själv inte fått in någon boll ännu.

Ni kanske minns att Amanda även fick chansen i A-landslaget i februari. Den 23 februari byttes hon in när de blågula mötte Malta.
Hon var dock inte redo för att komma med i OS-truppen till Tokyo men vi kan väl gissa att det finns goda möjligheter för henne att få uppleva andra mästerskap i framtiden.
Vad tror du om Sveriges chanser i år?
– Jag hoppas såklart på guld och tror även att det kan vara möjligt med den bra truppen som vi har. 

En match återstår alltså innan det är dags för ett långt speluppehåll för OS. Eskilstuna United kommer förstås till kampen på Tunavallen med gott självförtroende efter 1-0 mot Linköping och 2-0 mot både AIK och Växjö i de tre senaste omgångarna.
Har det märkts på stämningen på träningarna på sistone att det rasslat in många poäng på slutet?
– Vi har faktiskt haft rätt bra stämning hela tiden men så klart blir det en mer avslappnad och lättad stämning när man kommer in i en ny vecka med en vinst.

Den starka perioden har dessutom tagit United från möjlig bottenstrid till ordentlig vittring på åtminstone tredjeplatsen som ju skulle innebära en biljett till Champions League. Efter halva säsongen har tabellsexan United bara tre poäng upp till trean Kristianstad. Faktum är att om alla resultat faller precis rätt i veckans omgång, så skulle Eskilstuna kunna ta OS-vila som trea i OBOS Damallsvenskan.
Det enda man själv kan påverka är dock att säkra tre nya poäng mot AIK. Det kan man göra inför stödet av den största hemmapublik som Amanda Nildén fått uppleva under sin tid i klubben.
Det känns som att ni höjde er direkt när vi fick ta in 500 åskådare mot Linköping och förhoppningsvis kommer många fler den här gången. Hur kul känns det för dig att äntligen få möta fansen?
– Det betyder oerhört mycket. Publiken ger oss massor av energi och det tycker jag att man sett i matcherna där vi fått ha åskådare. För egen del är det också jätteroligt eftersom jag kom till United under coronatiden när det inte fanns någon publik att spela inför.

Dela