Motståndarkollen: AIK

En nykomling som bärgat några segrar – men också åkt på några rejäla smällar.
Så kan AIK:s första halva av OBOS Damallsvenskan summeras.
Vi tittar närmare på Solnalaget genom försvararen Evelina Finndells ögon.

Det har minst sagt varit omväxlande resultat. På den positiva sidan hittar vi segrarna mot Djurgården och Örebro, men noteras ska att AIK dessutom lyckats ta poäng av Champions League-jagande Kristianstad och Hammarby.
Mindre smickrande är förstås den senaste tidens resultat. 016 är riktnumret till Eskilstuna och 0-16 är målskillnaden för AIK i de tre senaste – hemska 0-10 mot Häcken, 0-2 mot United och 0-4 mot Piteå. Strax innan det föll man även med 0-7 mot Rosengård.

Det som sticker ut är onekligen att laget släppt in 34 mål på elva första omgångarna, ett snitt på över tre per match och hela 14 fler än närmaste lag i serien. Därför måste vi förstås höra vad en back tycker och ställer frågorna till Evelina Finndell, en av blott tre spelare som startar samtliga matcher för AIK hittills.
– Matcherna har varit tuffare i Damallsvenskan än Elitettan. Under försäsongen sa vi många gånger att den stora skillnaden i Damallsvenskan är farten med och utan boll samt att det gäller att prestera i 90 minuter. Det håller inte att komma till en match och inte ge sitt allt. Det tycker jag omgångarna hittills bekräftat. Oavsett vilka vi möter måste vi göra vårt bästa för att vara med, säger 23-åringen med rötterna i Västerås.
Vad känner du kring det faktum att ni släppt in 34 mål redan?
– Vi har hängt med bra poängmässigt. Det problem vi haft med de för många insläppta målen är att vi inte varit med från minut 1 då matchen börjar, och när vi inte jobbar ihop som ett lag i defensiven.

AIK, som varit upp och vänt i högsta serien några gånger genom åren och har en finalplats i Svenska Cupen från 2007 som framstående merit, har till råga på allt drabbats av massor med skador. Inför första mötet med Eskilstuna United listade man på hemsidan hela åtta spelare som var indisponibla, plus att duktiga Honoka Hayashi hade åkt iväg för spel med det japanska landslaget.
– Det är många skador just nu och det är så klart jobbigt. Det är dock en faktor vi måste hantera och göra vårt bästa utifrån den situationen som är. Jag försöker fokusera på att de skadade ska komma tillbaka och till dess är det upp till oss friska att göra jobbet på planen, säger Evelina Finndell.

Hon har varit med i hetluften länge, med tanke på att det blev debut i landets högsta serie 16 augusti 2014 – även då med AIK – redan som 16-åring.
Vad minns du av det och hur ser du på din egen prestation hittills under 2021?
– Min första match i Damallsvenskan (förlust 0-3 mot Göteborg( minns jag inte mycket av, men jag minns första året som väldigt lärorikt. Försökte ta efter vad startspelarna gjorde och att få vara med var en stor dröm som gick i uppfyllelse för mig. Hittills i år har jag fått spela mycket, vilket är ett mål jag har för säsongen. Personligen tycker jag att det ändå gott okej. Att jag kunnat hantera att möta allsvenska forwards på ett sätt där jag varje match utvecklas och även fått utveckla mitt passningsspel eftersom det går betydligt snabbare i år.

Evelina Finndell utvecklas av att möta högklassiga forwards varje vecka. Som här Häckens Stina Blackstenius. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Som nämnts möttes Eskilstuna och AIK alldeles nyligen. För bara drygt en vecka sedan vann United med 2-0 på Skytteholm efter mål av Fanny Andersson och Loreta Kullashi på straff.
Vad lärde ni er av den matchen, Evelina?
– Vi lärde oss att Eskilstuna är ett snabbt lag som gärna går mot mål och där måste vi helt enkelt stoppa deras anfall bättre. Jag tror att vi behöver ha ett mer förande spel nästa match.
Och efter mötet på Tunavallen blir det uppehåll för OS. Hur långt tror du Sverige går i turneringen och vad säger du om truppen?
– Svår fråga! Jag tror att Sverige går långt i OS och jag tycker det är kul att många unga får chansen!

Dela