Anna har revansch i sikte mot Umeå

På lördagseftermiddagen kan Eskilstuna United spela sig till final i Svenska Cupen.
Men även om man på papperet fick en drömlottning betonar Anna Oscarsson att inget är givet inför mötet i Umeå.

Även om det nu skiljer en division minns ni säkert att det bara var målskillnad som gjorde att Umeå flyttades ner till Elitettan och United blev kvar i OBOS Damallsvenskan.
Som så ofta sker, har Västerbottenslaget därefter tappat ett antal spelare, bland dessa finns spelmotorn Fanny Hjelm Rönnlund och målvakten Tove Enblom. De gick till Hammarby respektive Örebro och är således två som United nyligen mött i gruppspelet av Svenska Cupen.

En del bekanta namn finns dock kvar, som Vilma Koivisto, Emma Åberg-Zingmark, Sarah Mellouk och inte minst vår tidigare Unitedspelare Lisa Dahlkvist som står för rutin i en i övrigt ganska ung trupp.
Umeå har som uttalat mål, faktiskt så tydligt att det är det första man ser när man går in på klubbens hemsida, att man siktar på att ta sig upp i högsta serien igen. Så det är ett hungrigt lag som gör upp med Eskilstuna om finalplatsen.

– Vi torskade två tuffa matcher mot Umeå förra året och vi ska åka dit för att ta revansch, säger Anna Oscarsson som alltså inte vill tala om drömlottning:
– Umeå eller Häcken spelar ingen roll, vi behöver göra jobbet i 90+ minuter.

Högeryttern fick göra sitt första mål i en tävlingsmatch för Eskilstuna United senast. Då stod hon på precis rätt plats när ett inlägg från vänster skarvade vidare mot högra delen av motståndarmålet. Där kunde Anna enkelt pricka in 0-1 mot Örebro.

– Det var självklart kul att få göra mål, men det viktigaste för mig var att vi tog oss vidare till semifinal, säger hon.

När jag intervjuade dig våren 2020 sa du att du ville bidra mer offensivt. Hur tycker du att det har blivit?
– Förra året spelade jag majoriteten av matcherna som mittback vilket var nytt för mig, men också lärorikt på många sätt. Då fick jag utveckla mina uppspel och spela mig ur press. Nu på försäsongen har jag fått vara på min ”vanliga” position som wingback och kommer då upp högre i planen, vilket jag trivs bra med. Jag försöker alltid vara ett hot på kanten och fylla på inne i boxen. 

Nytt för i år är matchtröjan med Jag2030 i fokus. Anna är mycket positiv till Uniteds initiativ.
– Jag tycker att det är helt fantastiskt med klubbens jämställdhetsupprop Jag2030. Att man engagerar sig samt arbetar aktivt för ett mer jämställt samhälle är något jag känner stor stolthet över.

Försäsongen börjar närma sig slutet, efter semifinalen återstår en träningsmatch innan OBOS Damallsvenskan startar. Vi passade förstås på att fråga Anna hur väl förberedd hon känner att laget är samt hur hon ser på konkurrensen om speltid för egen del:
– Vi har fått behålla stora delar av truppen från förra året vilket är positivt då vi känner varandra bra och alla är revanschsugna från förra säsongen. Vi har också fått in några nyförvärv som gjort det väldigt bra. Sedan uppstarten i januari har vi jobbat otroligt hårt för att utveckla olika delar i vårt spel och jag tycker att vi är redo för seriepremiären. Konkurrensen är också tuffare i år och det gäller att visa varje träning och match att man vill spela, det är precis så det ska vara!

Men dit är det alltså fortfarande ett par veckor.
Allra först ska United resa norrut för att försöka spela sig fram till en åtråvärd finalplats i Svenska Cupen.

Dela