Suverän premiär för United

Kan en säsong ens börja bättre?
Eskilstuna United chockade Hammarby, knockade Hammarby och åkte hem med alla tre poäng från Tele2 Arena i lördagens premiär i OBOS Damallsvenskan.
– En väldigt bra laginsats, säger sista målskytten Noor Eckhoff till Viasat.
– Vi fick ut max av alla spelare i dag, säger tränaren Fredrik Bernhardsson.

Inför 7 877 åskådare, och en ständigt sjungande Bajenklack, stod United pall för trycket och redan i den åttonde minuten blev det utdelning.
Elise Stenevik klev upp perfekt tajmat och bröt ett uppspel från Hammarby. Hon hade läge själv men valde smart att spela i sidled till en helt fri Ngozi Sonia Okobi. Hon var iskall i friläget och placerade säkert in 0-1 för en Unitedsmakstart.
– Det var lite nerver i luften, inte konstigt när det var premiär och mycket publik. Men det släppte när vi fick in första målet och sedan tycker jag att vi kontrollerade matchen på ett bra sätt, säger tränare Bernhardsson.

Ja, efter 0-1 visade bortalaget prov på väldigt skickligt och laglojalt försvarsspel. Man satte ofta Hammarby i tidsnöd och Bajen hade oerhört svårt att skapa lägen före pausen. Bästa chansen kom väldigt slumpartat när bollen plötsligt låg rätt för skott från Madelen Janogy men Katlynn Fraine räddade det avslutet ganska enkelt.

I stället skulle United hinna med att utdela en psykologiskt tuff smäll just före halvtid. Elise Stenevik slog en högerhörna som ramlade ner mitt i gröten av spelare rakt framför målet. Vem är påpasslig då om inte en sann måltjuv? Ännu hellre en som älskar att göra mål mot just Hammarby. Mia Jalkerud fick fram foten och rullade in 0-2.

Mia Jalkerud har precis petat in 0-2 och jublar vilt ihop med bland andra Felicia Saving, Joanna Bäkkelund och Matilda Plan.

Som väntat försökte Bajen öka trycket efter sidbytet och få utdelning snabbt för att få häng målmässigt och få publikstödet att öka ytterligare. Det var nära några gånger, det ropades för hands en gång och United rensade i sista sekunden någon gång, så något hemmamål blev det aldrig.
– De gjorde ett tidigt byte, organiserade om i laget och då var det också väntat att de skulle satsa hårt i början av andra. Men jag tycker att vi spinner vidare på den fina insatsen mot Rosengård och hanterar det bra, säger Bernhardsson.

Det skulle däremot rassla i nätet en gång till för United. Nyss inbytta Paulina Nyström lyckades trassla fram bollen mot Noor Eckhoff. Hon vann först en närkamp genom att hålla bort sin motståndare, sedan tryckte hon iväg ett kanonskott mot bortre krysset – helt otagbart – och matchen var punkterad vid 0-3.

Det blev klang, jubel och firande direkt för Eskilstuna som även hann med att skicka in en damallsvensk debutant i Chloe Eriksson.
En sån här gång går det givetvis att berömma alla. Exempel på saker som stack ut var ändå Ngozi Sonia Okobis första halvtimme. Så trygg och lugn med bollen, dessutom målskytt och aldrig rädd för att utmana sin motståndare.
Likaså måste man rosa Joanna Bäkkelunds första seriematch i Sverige. Hon visade upp ett imponerande lugn trots storpubliken, hon hade en rad dueller mot högklassigt motstånd i form av Madelen Janogy men gick vinnande ur nästan alla.
Elise Stenevik ska också plussas. Hon jobbade fram läget till 0-1, hon slog hörnan innan 0-2 och hon var företagsam och tuff på vänsterkanten hela matchen. Och den tredje norskan i laget, Noor Eckhoff, satte alltså punkt med ett jättevackert skott.
– Det är ingen hemlighet att Hammarby har många skickliga spelare offensivt. Men vi har jobbat väldigt hårt på vårt presspel och lyckades störa dem och göra det svårt. En väldigt bra insats av alla i laget, summerar Noor i eftersnacket i tv.

Nu laddar vi om för hemmapremiär och hoppas förstås på massor av publik på Tunavallen när vi nästa helg tar emot Linköping.

Matchfakta
Hammarby-Eskilstuna United 0-3 (0-2)

0-1 (8) Ngozi Sonia Okobi, 0-2 (45) Mia Jalkerud, 0-3 (78) Noor Eckhoff
Varning, Hammarby: Alice Carlsson
Domare: Tess Olofsson
Publik: 7 877


Dela