Motståndarkollen: Vittsjö

Den här helgen välkomnar vi Vittsjö – laget från den lilla orten i norra Skåne – till Tunavallen.
Vi synar som vanligt motståndaren och har pratat med högaktuella Lisa Klinga inför söndagens drabbning.

Enligt Wikipedia bodde strax under 1 800 personer i Vittsjö förra året. Ändå lyckas man år efter år ha ett lag med i OBOS Damallsvenskan. En imponerande bedrift och ofta har en stor del i framgången varit en mycket stark defensiv.
2021 verkar följa samma spår. Med endast fyra insläppta mål hittills är det bara de absoluta topplagen som kan matcha eller toppa det.
– Att ha ett starkt kollektivt försvarsspel är något som alltid har varit viktigt för oss. Vi är också en del spelare som har varit här rätt många år nu. Vi känner varandra bra på planen vilket underlättar, förklarar försvararen Lisa Klinga framgångsreceptet.

Hon, som har en Champions League-final på meritlistan sedan tiden i Tyresö, har varit i Vittsjö sedan 2015.
– Det stämmer. Jag spelar nu min sjunde säsong för klubben. Anledningen till att jag har trivts så bra och stannat dessa år är framförallt att jag fortsatt känner att jag utvecklas i den här miljön, Thomas (Mårtenssons) ledarskap och den gemenskap som genomsyrar Vittsjö.

Lisa Klinga har varit dubbelt aktuell bara senaste veckan. Till exempel i den senaste matchen där hon åkte på en rätt udda varning vilket bland annat Sportbladet skrev om.
– Jag skulle tillbaka in i spel efter att ha fått hjälp vid sidan. Jag ropade på huvuddomaren när jag var redo och som, jag tolkade det, vinkade domaren in mig. Men så var tydligen inte fallet eftersom kortet åkte upp.

Dessutom var Lisa aktuell genom att hon och partnern Johanna Andersson var med i ett reportage i SVT.
Det gällde den flitigt omdiskuterade föräldra- och graviditetspolicy som verkar dröja. Så när Johanna blev gravid kände paret inte att det fanns någon annan utväg än att hon fick avsluta fotbollskarriären.
– Det är väl bara att konstatera att det hade varit önskvärt att policyn var på plats. Tror det är viktigt att riktlinjer för klubbarna finns och att det är en fråga som hanteras lika oavsett vilken klubb en spelare tillhör, säger Lisa Klinga.
Lämpligt nog är det mors dag på söndag när du spelar i Eskilstuna. Hur ser vardagen ut efter att ni fått barn?
– Livet har verkligen förändrats till det bättre! Finns ingenting bättre än att komma hem efter träningar och matcher numera.

Inför matchen ligger lagen på placeringarna efter varandra i tabellen. Vittsjö är sjua med åtta poäng, Eskilstuna har två färre så här långt. Hos gästerna hittar vi bland annat profiler som Emily Gielnik och den luriga, tidigare Piteåspelaren, Fernanda da Silva. Men det kanske allra största offensiva hotet, Clara Markstedt, slipper United den här gången.
Markstedt tvingades kliva av skadad mot Linköping senast och under veckan kom nyheten att hon blir borta i ungefär fyra veckor på grund av detta.
I truppen finns också vår tidigare mittfältare Julia Tunturi, men hon har ännu inte debuterat i serien för sin nya klubb, plus att Michelle De Jongh är utlånad till en fransk klubb. Skadeläget i en rätt tunn trupp är något som oroar just nu.
– På träningen i onsdags morse hade vi tio utespelare som kunde träna. Det är oerhört tunt, säger tränaren Thomas Mårtensson till Norra Skåne.

Med tanke på att båda lagen är i stort behov av seger för att inte halka ner i tabellens bottenskikt, kan vi säkert räkna med en ganska tät och tuff drabbning.
– Eskilstuna är alltid en svår bortamatch. Det kommer att vara två lag som verkligen vill hämta hem de där tre poängen på söndag, säger Lisa Klinga.

Dela