Motståndarkollen: Kalmar

För andra hemmamatchen i rad välkomnar vi en nykomling i OBOS Damallsvenskan.
IFK Kalmar har fått en bra inledning på 2022 och är bara en poäng bakom United inför söndagens drabbning på Tunavallen.
Men vad är det för motståndare som väntar?
Vi synar Smålandsklubben och snackar med den formstarka avslutaren Juliette Kemppi (bilden ovan).

Historian för IFK Kalmar började 1970 och man hade sitt ursprung i Kalmar Godtemplares Idrottsförening, i början bedrevs förutom fotboll även handboll och gymnastik i klubben. Man var tidiga med att bedriva damfotboll då den verksamheten inleddes 1972 och sedan 2005 är IFK Kalmar en ren damförening som huserar på Gröndals IP, en anläggning centralt belägen i den småländska staden.

Rent sportsligt då? Om vi håller fokus på det senaste decenniet så har Kalmar främst hållit till i Superettan. 2013 slutade man tolva och flyttades ner men redan 2015 var man tillbaka i näst högsta serien.

2017 blev det succé med en andraplats och därför fick man debutera i finrummet 2018. Det besöket blev dock bara en säsong långt eftersom Kalmar slutade på tolfte och (då) sista plats.

Efter att man därefter slutat femma och fyra blev det under 2021 åter en andraplacering och därför återfinns man nu i OBOS Damallsvenskan som ju numera innehåller 14 lag.

Premiären i slutet av mars blev tuff med 0-4 borta mot Kristianstad men i första hemmamatchen kom revanschen då Kalmar betvingade AIK med 3-1. Efter förlust mot Linköping och Piteå säkrades senast en viktig seger mot nykomlings- och förväntade bottenkollegan Brommapojkarna med 1-0.
– Vi är nya i serien och har ännu inte hunnit spela ihop oss helt med ett till stor del nytt lag. Så jag tycker vi kan vara positiva över hur vi startat och vi borde bara bli bättre, säger Juliette Kemppi.

Den rutinerade finländskan är utan tvekan den i laget som stuckit ut mest hittills. 27-åringen gjorde sin första allsvenska säsong med AIK 2015 då det blev ett mål på 17 matcher. Förra året representerade Juliette Växjö och gjorde då också ett mål på tio matcher – men i år har hon redan mer än fördubblat sin allsvenska målskörd genom att göra tre av Kalmars hittills fem mål i serien.
Slump, eller har du blivit en mycket vassare målskytt nu?
– Ha ha, i AIK var jag väldigt ung och i Växjö var jag bara några månader. Men vi kan säga att tiden i Kalmar har gjort mig väldigt gott, det låter bra.
Hurdan är din roll i laget nu mot de tidigare åren i Sverige?
– Jag har hunnit samla på mig mycket erfarenhet sedan jag kom till AIK 2015 så det är klart att det blir annat nu. Min roll här blir större och jag tror att jag kan hjälpa laget mer.

Juliette har dessutom över 60 A-landskamper och fem mål där, plus att hon nått framgångar i innebandy, inte minst med ett VM-guld för U19-lag för tio år sedan.
En spelare för United att se upp med på söndagen.
– Nyckeln för att vi ska lyckas är enkel, vi måste jobba hårt ända till den sista minuten. Och förstås se till att göra fler mål än hemmalaget, säger Juliette Kemppi som för övrigt är väl bekant med våra tidigare profiler Julia Tunturi och Kaisa Collin efter många landslagsuppdrag tillsammans.

Dela