”Hali” om den tuffa vägen tillbaka

Senast bidrog Halimatu Ayinde till Uniteds skrällseger – borta mot Häcken.
Det var hennes första match på start efter den allvarliga knäskadan drygt ett år tidigare – borta mot Häcken.
– När jag kom till arenan blev jag nervös för att jag mindes att det var där jag skadade mig, säger vår bollvinnare från Nigeria som nu är tillbaka på allvar.

Under 2020 gjorde ”Hali” en lysande säsong på innermittfältet, så pass att hon utsågs till Årets Unitedspelare. Men 2021 blev inte alls som hon hade hoppats, efter den olycksaliga närkampen på Bravida Arena i Göteborg den 22 maj.
– Jag visste direkt när jag märkte att jag inte kunde sträcka ut benet och knät att det var något riktigt allvarligt som hade hänt.

I maj 2021 fick Halimatu Ayinde lämna planen på det här tråkiga sättet. I onsdags var hon åter i Uniteds startelva när laget spelade på samma arena. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Rehabperioden är lång och tuff för korsbandsskador, berätta hur det har varit för dig!
– Det var jättejobbigt både fysiskt och mentalt, särskilt i början när jag visste att jag skulle vara borta i åtminstone nio månader. Till exempel att träna i gymmet när jag visste att jag borde vara ute och spela fotboll med mina lagkamrater. Men det kändes aldrig så jobbigt att jag funderade på att lägga av. Jag hade turen att få hjälp av bra personer som Annica och Jonas och av Physio 3. Jag är väldigt tacksam för att de gjorde allting enklare, jag är också tacksam för min goda vän Sonia som gjorde uppoffringar för att hjälpa mig under den här tuffa tiden. Thanks girl!

Det blev spel i första halvleken mot Häcken, när Halimatu klev av som en säkerhetsåtgärd i halvtid ledde United med 1-0 och det stod sig som bekant tiden ut.
Hur kändes din första match från start?
– Även om det var nervöst med tanke på arenan såg jag till att inte låta det komma in i mitt huvud och påverka min insats på planen. Jag var glad och väldigt exalterad över att få vara med i startelvan igen.
Känner du dig 100 procent redan, eller saknas det ännu lite i exempelvis rörlighet?
– Jag känner mig lite begränsad ännu. Men nu blev det en halvlek senast och jag är säker på att ju mer jag spelar kommer jag att vara tillbaka på 100 procent. Det är en stegvis process och jag kämpar hårt för att hålla mig så väl förberedd som möjligt.

Om det kom någonting positivt ut från skadan så var det att Halimatu Ayinde hann skaffa sig en ny hobby. Hon har blivit förtjust i trading, alltså handel.
– Ja, bortsett från fotboll är tradingen också något som jag älskar att hålla på med. Fast jag kan inte riktigt ge det så mycket tid som jag vill, fotbollen kommer alltid först. Men jag började med det under min rehabperiod. För att undvika att sitta och vara ledsen såg jag till att lägga min tid på att lära mig någonting nytt.
När vi skrev om Halimatu på hemsidan för två år sedan berättade hon att dans också är något hon älskar. Det gäller fortfarande och hon dansar gärna till bra musik.
Jag hör också att dina lagkamrater tycker att du är duktig på att byta frisyr, stämmer det?
– Haha, jag tycker att jag byter frisyr när det är dags att göra det. Det var dock en gång när jag testade en variant som jag inte blev nöjd med. Den fick bara vara med i fem dagar …

Vårsäsongens sista hemmamatch i OBOS Damallsvenskan stundar, Örebro hemma på måndagskvällen, och Uniteds prestationer har sannerligen växlat under 2022. Första mötet med Örebro var en av de mindre lyckade och slutade med förlust.
– Generellt sett känner jag att vi måste hitta ett sätt att bli mer jämna som lag i våra prestationer. Sedan handlar det nog om att vi helt enkelt måste jobba hårdare för att kunna vinna fler matcher.
Jag gissar att ni alla känner ett stort revanschsug mot just Örebro. Hur övertygad är du om att ni ska kunna vända trenden mot dem och ta en trepoängare?
– Min filosofi är att det alltid är det bättre laget som vinner en match, jag hoppas därför att vi har förmågan att visa att vi är bättre på måndag. Vi respekterar självklart Örebro som lag och det kommer att bli en intressant kamp. Men är vi bara noggranna och lojala och gör det jobb vi ska, då tror jag att vi står som segrare.

Dela