Skobyte tar tid för grovjobbaren Linn

Säsongen 2022 har definitivt börjat bra för Linn Vickius.
Debut i U23-landslaget och hittills spel varenda minut i OBOS Damallsvenskan.
Inför mötet med Kalmar diskuterar vi det, charmen med att vara grovjobbare på planen, bilintresset, solkräm och varför det tar så lång tid för henne att byta fotbollsskor.

Efter fem omgångar har målvakten Katie Fraine spelat samtliga minuter i United. Endast en utespelare matchar det – Linn Vickius. Hon som dessutom fick vara med i Sveriges U23-lag för första gången tidigare i april.
– Starten på 2022 känns väldigt bra. Jag har fått mycket speltid och så klart var det jättekul att bli uttagen till U23 och få chansen att visa upp sig där. Jag tycker att jag främst har utvecklat mitt försvarsspel, att jag är mer aggressiv och framåt, säger den 22-åriga innermittfältaren.
Men du, förklara för alla som tycker att fotboll handlar om mål och läckra finter vad tjusningen är med att göra det oglamourösa grovjobbet centralt?
– Tjusningen med min roll är väl att se till så att andra kan göra snygga dribblingar och mål, haha. Men jag gillar den rollen väldigt mycket eftersom jag tycker om att ha bollen vid fötterna och styra spelet.

Hon debuterade i högsta serien 2018 och har funnits i United sedan dess – men pendlare är hon ändå.
Vad gör Kolbäck så bra att det är värt restiden?
– Jag har bott i Västerås, Eskilstuna och Kolbäck under tiden jag spelat i Eskilstuna. Just nu bor jag i Kolbäck tillsammans med min flickvän. Det som gör Kolbäck så bra är att jag får bo med henne och att det typ ligger mitt emellan Västerås och Eskilstuna. Så det är nära hem till min familj och nära till träningarna på Vallen. Många i laget tycker det är kul att påpeka att jag bor i Kolbäck, de tycker att det är en riktig håla, haha. 

När Linn inte har fokus på fotboll kan tillvaron lätt handla om bilar i stället.
– Bilintresset har jag garanterat fått från min pappa! En ledig dag när jag är hemma hos mamma och pappa så är det inte helt omöjligt att jag och pappa tvättar våra bilar och åker och kollar på nya bilar. Jag tycker att det är svinkul att köra, speciellt när det är en bil med lite fart i. Det är väldigt intressant att prata om sånt med Anders (lagledare Blomstrand) för att han har haft många olika bilar.

Jag har fått några frågetips jag inte riktigt vet vart de leder. Först skulle jag fråga vad din mormor sa när du pluggade?
– Jag ringde till min mormor för att bara snacka lite och berättade att jag den dagen hade problem med motivationen till mitt plugg. Då sa hon ”då skiter du i det och gör det någon annan gång”. Jag har ju lärt mig att man ska lyssna till de äldre, så jag gjorde exakt som mormor sa …
Jag skulle även fråga hur det går för dig att byta fotbollsskor?
– Jag skulle säga att det tar minst två-tre månader för mig att byta. Jag har stora problem med skobyte, haha. Jag får alltid så himla ont av nya skor så jag är oftast väldigt snabb på att byta tillbaka till mina gamla, vilket gör att det tar lång tid att spela in nya skor. På träningarna brukar vi slå vad om hur länge jag klarar att träna i nya skorna. Det brukar sällan vara mer än 15-20 minuter tyvärr.
Och så är du visst flitig användare av solkräm?
– Jag har extremt lätt för att bränna mig. Så fort det närmar sig april och solen börjar dyka upp så åker solkrämen fram. På min plats i omklädningsrummet finns det alltid en solkräm med spf 30 och en med spf 50.

Många tuffa närkamper blir det för Linn Vickius på det centrala mittfältet. Här ett sådant exempel från årets premiär, när hon stred om bollen med Hammarbys Madelen Janogy.

Ni som har bra koll på Linn Vickius bakgrund vet att hon har haft stora bekymmer med sviterna av hjärnskakning, det som syns av det numera är det huvudskydd hon alltid bär på matcherna. Besvären av detta är dock lyckligtvis allt mindre.
– Det som finns kvar från hjärnskakningen är min försämrade syn, men det är inget jag tänker på för jag är ju inte ensam om att ha glasögon. Jag spelar fortfarande med huvudskyddet och det är troligtvis något jag kommer att göra resten av min karriär. Bara för att minimera riskerna för en ny hjärnskakning.

Även om det mesta varit uppåt för Linn fotbollsmässigt 2022 kan Uniteds start liknas vid den klassiska bergochdalbanan. Det har varvats högt och lågt, Linn har ingen riktig förklaring till det.
– Nej, jag vet faktiskt inte. Det viktiga är att vi tar med oss de bra matcherna där vi har presterat och lär oss av våra misstag.
Närmaste utmaning är alltså Kalmar, en så här långt pigg nykomling med två segrar, lika många som United tagit, och bara en poäng skiljer i tabellen. Kalmars enda tidigare allsvenska säsong var 2018, alltså året då Linn debuterade.
– Jag minns inte om jag mötte dem då, och den här gången gäller det att vi presterar, för Kalmar är ett lag som jobbar hårt och är väldigt rakt i sitt anfallsspel.  Men om vi gör det vi ska och det vi har tränat på i veckan så borde vi vinna på söndag.

Dela