”Säger ja till saker som gör mig rädd”

Mod är ett ord som beskriver och genomsyrar vår amerikanska skottstoppare Katlynn Fraine.
Det kan gälla att lära sig prata svenska, hoppa fallskärm – eller att vakta målet mot offensivt sylvassa Rosengård.
– Jag försöker alltid säga ja till saker som gör mig rädd, berättar hon.

Allra först reder vi ut namnfrågan, då man nästan bara hör henne kallas Katie i fotbollssammanhang.
– Fast det är faktiskt bara i Sverige det är så. De flesta i min familj säger Katlynn och alla mina kompisar brukar säga efternamnet i stället.

Det har dock hunnit bli många års ”Katie” nu eftersom hon kom till Sverige redan 2012 och gjorde då första säsongen för Mallbacken i Elitettan.
Vad har gjort att du spelat kvar här så länge?
– Av flera anledningar. Först, även efter så många år tycker jag att ligan är väldigt intressant. När man tänker på resten av världen det finns ingen annan liga som är lika tajt från topp till botten. Damallsvenskan ger en ny utmaning varje match och det finns aldrig en garanterad vinst. Då min partner är svensk ger det också extra motivation att stanna här. Under vår tid tillsammans har jag haft en möjlighet att utforska landet och njuta av mycket som Sverige har att erbjuda, så nu känner jag mig halvsvensk.
– Språket har dock varit väldigt jobbigt att lära sig. Jag har fortfarande problem med vokaler och grammatik bland annat. Det kan var tufft att acceptera att jag inte alltid lyckas säga exakt vad jag vill, och ibland låter jag nog väldigt dum, men jag tycker att språket ändå har hjälpt mig att komma in i laget lättare och att känna mig bekväm i landet.

Enligt uppgifter på nätet är Katlynn även delvis irländsk och skulle därför kunna spela för Irlands landslag.
– Men det stämmer inte helt. Min pappas farföräldrar kommer därifrån, men jag har inget medborgarskap där så landslaget är inte aktuellt.
Något som däremot ska stämma är att du gillar att baka? Berätta!
– Jag tror att alla har vissa minnen av bakning som gör dem glada. För mig var det alltid min uppgift att baka julkakor till min familj. Det är en hobby som jag kan dela med kompisar och ett sätt att dela min kultur här i Sverige. När jag bakar åt andra gillar jag att göra söta saker som de kanske inte har testat innan. När jag bakar för mig själv brukar jag göra surdegsbröd.

Katlynn Fraine testade att hoppa fallskärm när hon spelade för Linköping. Foto: Privat

Vi inledde texten med mod, något Katlynn Fraine inte minst visade för åtta år sedan då hon tog klivet ut från ett flygplan – när det inte stod på marken …
– Att hoppa fallskärm var häftigt! Det var en ”bucket list-aktivitet” för mig. Jag gjorde det när jag spelade i Linköping, det fanns en liten flygplats utanför stan där de erbjöd den möjligheten. Jag växte upp med många extremsporter som surfing, skateboard, snowboard med mera, och jag har testat forsränning, klättring och repellering. Men kanske ingenting lika modigt som fallskärm.
Och så hörde jag att det blev äventyrligt när du och din kille skulle tälta nyligen?
– Vi hade planerat en tredagars vandringstur, och det stod att vädret skulle vara lite blåsigt och kallt första dagen men bra därefter. Men på dag två, när vi var typ 30 kilometer från närmaste stad, började en stor vinterstorm så vi fick gå genom djupsnö. När vi äntligen kom till vår campsite var alla träd frusna så vi kunde inte få till en bra eld heller. Det var en riktig vikingupplevelse!

Katie, som hon oftast kallas i Sverige, ser spelet i luftrummet som sin styrka men vill bli bättre och mer delaktig i passningsspelet.

Modet sviktade inte heller tidigare i år när Katlynn plötsligt blev enda tillgängliga målvakten. Milica Kostic skadade sig och allt ansvar landade på Fraines axlar.
– Jag har spelat över 100 matcher i Damallsvenskan och när jag flyttade till Eskilstuna var det inte med avsikten att sitta på bänken. Jag visste att Milica är en jätteduktig målvakt som utmanar mig varje dag, men när hon var skadad såg jag det som en chans att visa mina egenskaper på planen och att spela många viktiga matcher.
Dina främsta styrkor som målvakt och vad vill du framför allt förbättra?
– Jag tycker att min främsta styrka är mitt spel i luftrummet. Det är inte många målvakter som kan ta inlägg och högre bollar som jag kan. Jag vill förbättra allt, men har ett mål att utveckla mitt passningsspel detta år. Jag vill vara involverad i spelet så mycket som möjligt och hjälpa laget med viktiga passningar.

Hon har hunnit bli 34 år vilket får anses väldigt rutinerat i den här ligan. Åldern är ett av skälen till att Katie är väldigt noggrann med stretching.
– Som målvakt är det viktigt att vi inte bara är starka och explosiva utan också flexibla. När jag blivit lite äldre har jag också komma till insikt med att man måste ta hand om kroppen på ett helt annan sätt om man vill fortsätta må bra och prestera på hög nivå. Så jag stretchar 15-20 minuter på morgon och eftermiddag mest för att hålla kroppen frisk.
Gör åldern även att du automatiskt tar en ledande roll i truppen?
– Att vara målvakt innebär mycket ansvar, att vara en 34-årig målvakt innebär ännu mer ansvar. Jag tror att jag alltid måste försöka hitta en balans mellan att dela min erfarenhet och att låta spelare lära sig vad den bästa lösningen för dem är. Det är otroligt viktigt att förstå din egen roll i laget och att känna igen vad andra spelare behöver från dig. Det finns ingen plats för misstag när det kommer till beteende och attityd, och man måste alltid komma ihåg att de yngre spelarna hör och ser även när du inte tror det.

När Rosengård står för motståndet på fredagskvällen kan man anta att Katlynn Fraine och Uniteds defensiv kommer att utsättas för rejäla prov. Man undrar givetvis om hon som målvakt extra mycket längtar till en sådan match, eller föredrar lugnare uppgifter när egna laget för spelet.
– Jag tror att alla lag i serien ser fram emot att spela mot Rosengård. Vi har ett väldigt spännande lag som fortsätter att förbättra sig varje match. Vi har satt höga mål för oss själva och för att uppnå våra mål måste vi klara av att ta poäng i stora matcher. För mig finns ingen bättre känsla än att göra viktiga räddningar i stora matcher och att hjälpa mitt lag att slå en toppmotståndare.

Vi hälsar er alla varmt välkomna till Tunavallen på fredagskvällen för att ge United välbehövligt stöd i kampen mot mästarlaget!

Dela