Mål-Mia: Det handlar om instinkt

Unitedfansen behövde fundera i knappt fyra minuter om Mia Jalkerud hade målsinnet kvar.
Sedan small det – och nyförvärvet hann även med en assist och sånär ett drömmål i en häftig debut.
– Självklart känns det bra. Man vill alltid leverera framåt som anfallare och därför var det kul att få en bra start, säger Mia som även pratar tvillingar, Norgekarantän, Djurgården, sin kända halvbror och Wahlgrens värld i hemsidans stora intervju.

Vi måste ta det där vänsterskottet direkt. Tänk om skruven bara hade bitit liiiite mer, då hade Mia Jalkerud kanske redan säkrat vinsten för Årets mål på Fotbollsgalan i höst. Men det blev stolpe-ut strax före pausen mot Hammarby.
– Jag grämer mig fortfarande. Jag tänkte faktiskt inte så mycket i själva skottögonblicket. Jag ville bara få den i bortre gaveln, men när jag såg att bollen gick mot krysset så var jag helt säker på att den skulle gå in, tyvärr blev det inte så.
Du snuvades där, men vilket är det snyggaste mål du gjort?
– Jag har inget direkt drömmål i karriären utan hamnar bollen i mål, oavsett på vilket sätt, så blir jag nöjd. 

Så säger en sann målskytt och det blev alltså ändå ett nätrassel i Stockholm. Att göra poäng mot Hammarby är Mia van vid, fast det har då varit för Djurgården.
Kanske en känslig fråga men jag ställer den ändå. Utifrån verkar det ha skurit sig mellan dig och Djurgården när du lämnade dem 2020. Hur ser du på det som hänt med klubben och hur är din relation till Djurgården nu?
– Det handlade mest om att jag ville vara kvar, men dåvarande tränaren ville inte det, då kände jag mig inte välkommen i klubben längre. Så det var inget jag kunde påverka. I dag har jag gått vidare och jag är väldigt glad över att komma till en klubb som Eskilstuna United.

Mia Jalkerud tog också ett avbrott från fotbollen. Hon och sambon har numera två små tvillingar vid namn Olivia och William att sköta om och det var kanske inte jättelångt ifrån att spelarkarriären hade tagit slut. Så här säger Mia själv.
– Jag tog ju nästan ett års uppehåll från fotbollen och självklart gick man i tankarna att man nog hade gjort sitt på fotbollsplanen ju längre tid jag var ifrån det. Men jag fortsatte att träna som att jag skulle göra comeback och innerst inne kände jag mig inte färdig med fotbollen. Det var då jag fick förfrågan om att spela i Norge. En annan anledning till att jag tackade ja var att klubben erbjöd en bra lösning för hela familjen. Både jag och min sambo Gugga kunde spela fotboll på heltid samt få hjälp med barnen under träning och match.
Alldeles lyckats blev det ändå inte i vårt västra grannland. Mia fortsätter:
– Norgeäventyret blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Coronarestriktionerna gjorde att vi stundtals var isolerade och vi kände att vi inte riktigt fick den hjälp som behövdes för att kunna prestera maximalt. Vi fick helt enkelt inte ihop det med barnen när vi till exempel skulle på långa bortamatcher och inga anhöriga kunde komma in i landet för att hjälpa oss under nedstängningen. Vi kände att beslutet att flytta hem igen till Sverige var absolut det rätta.

Det tackar United för. Med ett antal vassa spelare på minuskontot i senaste transferfönstret blev Mia en härlig energiinjektion och höstpremiären i OBOS Damallsvenskan innebar alltså succé.
Ditt samarbete med ”Felle” såg lovande ut, är du förvånad att det fungerade så bra direkt?
– Vi är helt olika spelartyper men gillar en väldigt ”enkel” fotboll och det gör att vi kombinerar varandra bra. Nu har det bara gått en match och jag tror att vi utvecklar vårt samarbete ju mer tid vi får tillsammans på planen.
Men du, målsinnet. Har du fötts med det eller tränat dig till det?
– Jag tror det är en blandning. Jag har alltid gjort mycket mål sedan jag var liten, men självklart är det inget som kommer av sig självt utan det kräver sina timmar av träning. I slutändan handlar det nog om instinkt när man kommer till själva läget.

Elitidrott och vinnarskalle är Mia Jalkerud inte ensam om i familjen. Hennes halvbror heter nämligen Jimmie Ölvestad och har en imponerande ishockeykarriär bakom sig. Främst som tuff och skridskostark forward i Djurgården men även med NHL-meriter från Tampa Bay Lightning.
– Ja, det stämmer, han är min halvbror. Som liten hängde jag alltid med till ishallen och tittade antingen på träningar eller matcher som han eller min andra bror spelade. Jimmie har haft en fin karriär som har varit rolig och inspirerande att följa. För mig har han också varit och är en stor förebild och stöttepelare.
Inför hemmapremiären, berätta något om dig som person som Unitedfansen inte vet!
– Är i smyg en väldigt stor Wahlgrens värld-fanatiker. Innan jag fick barn plöjde jag nog igenom alla säsonger om och om igen.

Hemmapremiär för Mia ja. På söndag eftermiddag väntar Piteå på Tunavallen och det många säkert undrar är om United ska kunna fortsätta på den prestationsnivå man kom upp till mot Hammarby, trots de många förändringarna i spelartruppen.
Vad betydde det för laget att få göra en så fin insats direkt? Jag hörde att uttrycket ”håll käften-seger” kan ha yttrats efter slutsignalen … 
– Klart att det är kul att vinna fotbollsmatcher och framförallt bevisa som lag att man håller en hög nivå. Som jag ser det har laget en bra stomme av spelare med en tydlig spelidé som är lätt att hitta in i som ny.
Hur tänker du inför din hemmadebut och hur många minuter (eller sekunder) ska du låta fansen vänta på att få se ditt första mål på Tunavallen?
– Det ska bli väldigt kul att få spela inför hemmapublik. Alltid när man kom hit som motståndarlag så kände man trycket på Tunavallen. Jag ser fram emot liknande stämning på söndag, trots rådande restriktioner.
– Haha, jag hoppas jag kan bjuda på bra anfallsspel som slutligen kan resultera i mål för laget. Då är jag mer än nöjd. 

Dela