United till sin första cupfinal

Det är bara att börja längta till Kristi himmelsfärdsdag torsdag 13 maj. Då spelar Eskilstuna United för första gången final i Svenska Cupen.

Semifinalen borta mot Umeå på påskafton blev en målrik historia. Resultatet skrevs till 2-4 (1-1).
I den första halvleken inledde hemmalaget frejdigt och piggt men det var United som slog till först. Efter en misstänkt straffsituation för Umeå vände spelet och Felicia Rogic (på bilden ovan) hann norpa bollen före den utrusande målvakten. ”Felle” rundade henne och hittade Loreta Kullashi som snyggt vände bort sin motståndare och sköt in 0-1 med vänstern i 25:e minuten.

Umeå hann dock replikera före pausen på ett oväntat sätt. Rosa Herreros Ossorio, enligt henne själv garanterat den kortaste spelaren på planen, tilläts vara omarkerad på en hörna och behövde inte ens hoppa när hon nickade in 1-1 i minut 36.

När lagen bytt sida hade United marginalerna med sig i ett par avgörande situationer:

• I 52:a minuten slog Kaisa Collin vad som rimligen måste ha varit tänkt som ett inlägg från höger. Men bollen gick mot buren och målvakten felbedömde bågen helt. Så bollen droppade in i bortre gaveln till 1-2.
  • I 58:e minuten föll Loreta Kullashi efter en lättare kontakt med en hemmaspelare så det kändes förvånande när domaren Sara Persson blåste straff. Den tog Felicia Rogic hand om, målvakten såg ut att rädda men kunde inte stoppa bollen trots att hon läste skottet rätt.

Efter de två tunga smällarna kändes Umeå länge som ett slaget lag. Men man orkade komma med en forcering de sista tio minuterna och Alexandra Sandström lyckades skapa extra nerv när hon rullade in 2-3 i den 89:e minuten.
Någon rejäl kvitteringschans hann dock aldrig uppstå – i stället kunde nyttiga och duktiga Felicia Rogic åter vinna boll på ett starkt sätt och denna gång servera inbytta Fanny Andersson öppet mål för 2-4 i den andra tilläggsminuten.

Det enda negativa i dag var att Loreta Kullashi haltade av. I en närkamp såg hon ut att få bollen slagen hårt på sitt ben och hon blev sedan liggande med rejäla smärtor i höger ben eller knä, återstår att se hur allvarligt det är med anfallaren.
Men i övrigt kan Eskilstuna United alltså glädjas åt cupfinal om drygt en månad!
Finalen blir mot BK Häcken som slog Rosengård med 1-0 på påskdagen. Efter lottningen i Sportspegeln på kvällen fick Häcken hemmaplansfördel när cupen ska avgöras 13 maj.