Motståndarkollen: Brommapojkarna

En ny bekantskap som lag – med ett par bekanta spelare – gästar oss i vår andra hemmamatch i OBOS Damallsvenskan 2022.
Vi har tagit ett snack med stora Unitedprofilen Vaila Barsley inför Brommapojkarnas besök på torsdagskvällen.

Redan dagen efter krysset i Kristianstad är det dags att börja blicka framåt mot nästa uppgift.
Idrottsföreningen Brommapojkarna grundades den 13 april 1942 men det dröjde till början av 1970-talet innan ett damlag startades i klubben. Främsta meriten blev då några säsonger i högsta serien.
2014 var man åter i näst högsta, numera benämnt Elitettan, men BP åkte ur direkt.
2018 började sedan det stora lyftet. Lett av huvudtränaren Marcelo Fernandez och sportchefen Staffan Jacobsson tog man sig åter till Elitettan och den här gången höll man sig kvar. 2020 nådde man en ännu bättre placering och 2021 säkrades avancemanget till OBOS Damallsvenskan genom en tredjeplats. Seger i sista omgången, kombinerat med förlust för Uppsala, avgjorde.

Allt detta enligt BP:s hemsida där man också listat några av klubbens största profiler genom tiderna. Där noterar vi ett för Eskilstuna United välbekant namn – Amanda Nildén som numera ju spelar för Juventus.
I dagens trupp hittar vi även vår tidigare back Shannon Woeller. Men allra mest Unitedförknippad är givetvis en annan försvarsklippa. Vaila Barsley, som efter nästan ett decennium på Tunavallen inte fick förnyat kontrakt inför 2022, kommer nu alltså tillbaka till Tunavallen.
– Jag bor fortfarande i Eskilstuna så jag pendlar och resan tar ungefär två timmar tur och retur. När vi har morgonträningar brukar jag dock bo kvar i Shannons lägenhet, det underlättar, berättar Vaila.

Medan kanadensiska Woeller spelat varje minut i de tre första omgångarna väntar engelska/skotska Barsley ännu på sin debut i BP.
– Jag mår allt bättre. Jag har opererat min rygg efter att jag förvärrade den rejält i sista matchen förra säsongen (när United slog Häcken hemma). Men nu är jag tillbaka i full träning och jobbar hårt för att komma i form för att kunna hjälpa mitt lag.
Vad tror du om möjligheten att vi får se dig på planen på Tunavallen?
– Jag är osäker på om jag kan vara uttagningsbar mot United. Jag tar det dag för dag just nu, plus att konkurrensen i truppen är hård. Men det skulle givetvis kännas speciellt om jag kunde spela. Jag tror att jag skulle få ett trevligt välkomnande av publiken och inte minst av Tuna12.
Och om du kan spela, skulle du se det som revansch om du gjorde en bra insats mot just United, med tanke på att du inte erbjöds att spela kvar 2022?
– Nej. Mitt enda fokus är att bidra till att BP vinner matcher. Det gäller oavsett vilket lag vi möter.

Som ni säkert minns kom Vaila till klubben det sista året i Elitettan, 2013, och har således varit med under hela Uniteds resa från nykomlingstiden i högsta serien till att bli ett etablerat lag i finrummet. Vi ber henne därför att jämföra de två klubbarna när nu BP gör sitt första år på toppnivån.
– När United tog klivet upp lyckades Viktor (Eriksson) plocka in en rad etablerade spelare, som Annica Svensson, Sara Thunebro och Sofie Persson till exempel, och de var så klart viktiga för att laget skulle klara den första säsongen. BP har i stället mestadels rekryterat unga och talangfulla spelare, jag gissar att huvudanledningen är budgeten. United hade, och har fortfarande, en bra budget med damfotbollsmått mätt i Sverige. I BP har nästan alla spelare heltidsjobb eller studerar, så här är det helt andra förutsättningar än United hade 2014.

Med ungdomlig talang och entusiasm har Brommapojkarna fått en helt okej start på säsongen. Det började visserligen supersvårt med Rosengård borta (förlust med två bollar) innan hemmapremiären därefter blev en stor succé i form av 3-0-triumf mot Umeå.
– Ja, vi är nöjda med inledningen. Det var viktigt för oss att kunna bjuda på bra motstånd mot Rosengård och att vi sedan vann över Umeå var en nyckel, eftersom båda lagen väntas få kämpa i botten i år, kommenterar Vaila Barsley.

Under påskhelgen fick BP ge sig med 1-2 hemma mot Örebro så facit hittills är tre poäng efter tre omgångar. Värt att notera är att Klara Andrup hittills inte har startat i någon match – men ändå lyckats göra två av lagets fyra mål. En spelare United självklart behöver se upp med.
Med Vaila i föreningen kan vi dessutom räkna med att Brommapojkarna kommer mycket väl förberedda och informerade till matchen på Tunavallen …
– Självklart vet jag väldigt mycket om United, har mycket kunskap om majoriteten av spelarna och jag kommer att göra vad jag kan för att tipsa och hjälpa BP. Samtidigt har United ett nytt spelsystem till den här säsongen, säger Vaila.

Dela