Häftig hemmadebut väntar för Lotta

Det har blivit en intensiv och händelserik start för Lotta Ökvist i Eskilstuna United.
Rakt in i startelvan till första seriematchen, målskytt i cupen och lagom till hemmapremiären i morgon blir det förra laget Häcken som står för motståndet.
Men vem är hon? Vi ger er chansen att lära känna nyförvärvet bättre.

25-åringen klev rätt in på vänsterbacksplatsen där det fanns en lucka sedan Elise Stenevik lämnade för Everton. Det blev visserligen 5-2 till Linköping men Lotta stod för en stadig debut i Unitedtröjan.
I onsdags startade hon, och blev dessutom första målskytt, när Eskilstunalaget kvaddade Rävåsen med 7-0 och säkrade en plats i gruppspelet i Svenska Cupen nästa år.

Men vi backar ett antal år i tiden för att ta reda på hur karriären startade för Lotta som växte upp i Piteå.
– Jag började spela fotboll med min granne och bror på bakgården, sedan dess har jag älskat sporten så det var ganska givet val. Piteå IF har alltid haft ett bra damlag så man fick förebilder inom sporten redan i tidig ålder. Som liten provade jag på de flesta sporter, bland annat hockey, friidrott, längdskidor och tennis, men insåg tidigt att fotbollen var det roligaste, berättar Lotta.
Karriären har även innehållit kapitel i USA och England, berätta!
– Jag skrev på för Boston Breakers då jag kände att jag ville ut på ett äventyr och prova något nytt. Tyvärr försvann klubben innan jag hann dit så blev trejdad till Orlando Pride där jag var en halv säsong. Det blev enbart träningsmatcher i Orlando då laget bestod av ett gäng stjärnor. En rolig och lärorik upplevelse, lärde mig mycket som person men även som spelare då jag fick se och lära av bland andra Marta, Alex Morgan och andra landslagsspelare. Men jag kände efter dessa månader att längtan hem blev stor och jag var i behov av speltid.
– Manchester var ett häftigt äventyr. Att få representera den klubben var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Jag fick spela en del i början och sedan blev det tuffare med speltiden. Corona kom och förstörde upplevelsen lite då England hade väldigt tuff lockdown samt att vi inte fick spela klart serien. Men nu när jag blickar tillbaka på det så är jag väldigt glad och tacksam för den tiden i klubben.

Utöver idrotten så pluggar Lotta Ökvist också. Hon läser till event manager på det företagsekonomiska institutet i Stockholm.
Har du några andra stora intressen eller hobbies?
– Tyvärr inget speciellt intresse så. Jag gillar att laga mat och idrotta generellt, spelar lite golf ibland när tid ges! 
Men jag hör att du brukar vara väldigt tidig till träningarna med United, stämmer det?
– Det stämmer, jag är en morgonmänniska. Så fort jag har druckit kaffe, kollat Nyhetsmorgon och fått i mig frukosten så cyklar jag iväg till Tunavallen. Tycker det är skönt att vara i god tid där, stretcha lite, ta en till kopp kaffe och surra med lagkompisarna.
Vad har du hunnit upptäcka av din nya hemstad Eskilstuna?
– Inte så mycket faktiskt. Har cyklat in till stan i alla fall så jag har sett den. Det känns som en ganska liten stad vilket jag gillar. Cykelavstånd till allt, något jag uppskattar och har saknat.

Lotta medger att det känns lite annorlunda att byta klubb mitt under pågående seriespel och i det här fallet hamnade hon lite längre ner i tabellen av OBOS Damallsvenskan.
– Klart att det är lite speciellt att byta klubb på så kort tid men det har gått bra. Tjejerna och tränarna har varit väldigt välkomnande och jag har kommit in i laget bra.
Hur kändes debuten i Linköping personligt sett och var det något i Uniteds spel som var svårt att hinna vänja sig vid? Eller är din roll lik den du hade i Häcken?
– Det kändes att jag inte hade spelat match på ett tag men det var kul att äntligen få dra på sig matchtröjan igen. Jag tycker att rollen är ganska lik och jag gillar Eskilstunas sätt att spela fotboll på.

Lotta hade lite svårt att få plats i startelvan i Göteborgsklubben mot slutet och det var förstås en bidragande anledning till klubbytet. Lustigt nog är det ju just Häcken som kommer till Tunavallen för drabbning på lördagseftermiddagen.
Har du någon inside information om Häckens spel och taktik som ni kan dra fördel av …?
– Det blir en rolig och tuff hemmadebut. Klart att jag känner spelarna i Häcken väldigt bra och vet hur de spelar fotboll. Men det har våra tränare också bra koll på.
Och hur sugen är du på att få visa Häcken att du borde ha fått spela mer där, genom att göra en kanoninsats?
– Otroligt laddad, det ska bli en rolig match!

Dela